Lumea urmăreşte procesul lui İmamoğlu

Lumea urmăreşte procesul lui İmamoğlu sursă foto: Arhiva EvZ

Condamnarea la închisoare şi interdicţia de a participa la viaţa politică impuse primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a fost unul dintre cele mai importante subiecte ale actualităţii mondiale.

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia legată de Imamoğlu şi a transmis că "SUA îşi exprimă profundul disconfort şi dezamăgire faţă de decizia tribunalului", precum şi îngrijorarea serioasă faţă de "abuzul justiţiei" îndreptat către liderii societăţilor civile, mass-mediei, liderii politici şi cei ai lumii afacerilor din Turcia.

Raportorul pentru Turcia al Parlamentului European, Nacho Sanchez Amor, a scris pe contul său de social media că decizia este "incredibilă" şi că "justiţia din Turcia este într-o stare gravă şi este folosită intens în scopuri politice. Este o zi foarte tristă." 

Ministerul Afacerilor Externe din Germania a considerat decizia drept " o lovitură grea dată democraţiei", iar primarii unor oraşe europene au transmis mesaje de sprijin pentru İmamoğlu.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Reflectarea politicii externe

Decizia în privinţa lui İmamoğlu a fost reflectată şi de instituţii media prestigioase din lume, care au publicat şi comentarii despre subiect. 

Cotidianul britanic Financial Times a scris că İmamoğlu este unul dintre cei mai puternici contracandidaţi ai preşedintelui Tayyip Erdoğan, cotidianul francez Le Monde a definit decizia drept "crudă şi incalificabilă", iar în comentariul cotidianului american New York Times se spune că Erdoğan a împins şi mai mult ţara spre autoritarism. 

Niciodată nu s-a pus problema ca Occidentul să rămână tăcută în faţa acestei decizii politice. Dar este semnificativ faptul că SUA şi Europa au transmis declaraţii atât de puternice. 

Unul dintre motive îl reprezintă apropierile din politica externă a guvernului Turciei. 

Accelerarea proiectelor nuclear-energetice de către Rusia, creşterile din domeniul comerţului şi turismului ne arată că în spatele guvernului Erdoğan se află Rusia.

În această etapă, pentru liderul rus Vladimir Putin, care a invadat Ucraina şi promovează strategia unui război lung, schimbarea liderului Turciei are numeroase dezavantaje. 

Pe de altă parte, guvernul turc face demersuri pentru apropierea de Arabia Saudită. Înaintea alegerilor, guvernul turc are nevoie de investiţiile saudite şi de cooperare economică cu această ţară.

De asemenea, din aceleaşi motive, Turcia doreşte şi normalizarea relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite. 

De o perioadă de timp, opinia că Turcia a devenit mai autoritară exista atât în exterior, cât şi în interior.

Decizia în privinţa lui İmamoğlu s-a transformat într-o confirmare a acestei opinii. 

 Ţările occidentale sunt îngrijorate

Observatorii de la Washington sunt de părere că alegerile din 2023 din Turcia nu vor corecte. 

Într-o atmosferă în care opoziţia este sabotată politic şi economic cu instrumente juridice, exercitarea unei mari presiuni asupra presei, obstrucţionarea libertăţii de exprimare şi a dreptului de a manifesta, sunt îngrijorări menţionate în privinţa respectării modului democratic de desfăşurare a alegerilor în Turcia. 

În Occident este împărtăşită părerea că puterea a "intervenit clar" în procesul lui İmamoğlu şi că în viitorul proces electoral vor avea loc diverse manevre politice, notează cumhuriyet.com.tr

Sentimentul că prin astfel de mutări politice Erdoğan s-a transformat într-un lider "asemeni lui Putin" se extinde, iar lumea s-a concentrat deja pe alegerile din 2023 din punctul de vedere al direcţiei pe care o va urma Turcia atât în interior, cât şi în exterior.

(Traducerea Rador)