Statele Unite. Oamenii de știință au făcut o descoperire menită să dea peste cap viața tuturor. Zilele vor deveni mai lungi, ajungând, de la 24 de ore, în prezent, la 25 de ore.
Mărirea duratei zilelor se datorează unui fenomen pe care cercetătorii l-au observat de câtva timp. Luna se depărtează de planeta noastră, iar acest lucru influențează mișcarea de rotație a Pământului.
Fenomenul descoperit de oamenii de știință
Cercetătorii au sesizat un fenomen care va afecta viața tuturor într-un timp viitor. Astfel, pe măsură ce satelitul natural al Pământului, Luna, se depărtează, scade și impactul gravitațional al acesteia. Oamenii de știință susține că, astfel, mișcarea de rotație a planetei încetinește, iar zilele se lungesc.
Cercetătorii estimează că zilele vor ajunge, în cele din urmă, să măsoare 25 de ore. Ei au estimat că acest lucru nu se va produce imediat, ci treptat. Oamenii de știință au calculat că zilele vor măsura 25 de ore cam peste 200 de milioane de ani. Aceasta dacă, până atunci, nu ne vom distruge planeta, singuri.
„Pe măsură ce Luna se îndepărtează, Pământul este ca un patinator artistic care se învârte, care încetinește în timp ce își întinde brațele”, a explicat savantul american Stephen Meyers, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison din Statele Unite, potrivit Daily Mail.
Luna se află la o distanță de aproximativ 384.400 km de planeta noastră. Pentru a finaliza o singură orbită în jurul Pământului are nevoie de aproximativ 27,3 zile, potrivit Daily Mail.
Ce se va întâmpla cu Luna
Oamenii de știință spun că, la un moment dat, Luna va ajunge la o distanță stabilă. Astrul va fi vizibil doar dintr-o parte a planetei. Stephen Meyers, cel care a prezentat această ipoteze a analizat istoria istoria profundă a relației Pământului cu Luna.
Echipa sa a descoperit că zilele nu au măsurat întotdeauna 24 de ore, așa cum se întâmplă acum. Dimpotrivă, în perioada de început a planetei zilele erau mult mai scurte.
Acest lucru s-a datorat, în mare parte, distanței mai mici dintre Pământ și Lună. Astfel, mișcarea de rotație a Pământului era mai rapidă decât în prezent, au concluzionat cercetătorii.
Oamenii de știință au reconstituit istoria Pământului
În scenariul pe care l-au prezentat, cercetătorii au arătat care era durata unei zile, în urmă cu miliarde de ani. Potrivit descoperirilor făcute, oamenii de știință au stabilti că în urmă cu 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar 18 ore.
Ei au ajuns la această concluzie în baza unei formule de calcul bazată pe o metodă statistică ce leagă teoria astronomică cu observația geologică. Astfel, au ajuns să analizeze trecutul geologic al Pământului.
În concluzie, spun oamenii de știință. zilele vor crește. Dar modificările de la o zi la alta, de la un an la altul, sunt suficient de mici astfel încât să nu le observăm pe moment. Dar, în timp, de-a lungul a milioane de ani, micile schimbări se vor aduna - în cele din urmă adăugând o oră în plus la ciclul diurn al Pământului, au spus experții.