Condamnări primite de șase persoane care au fost judecate pentru că ar fi participat la un complot care îl viza pe președintele din Madagascar.
Șase persoane au fost condamnate de un tribunal din Madagascar acuzate de un complot împotriva președintelui țării insulare, Andry Rajoelina.
Condamnați într-un caz foarte controversat ce a vizat un complot împotriva președintelui
Paul Rafanoharana, despre care presa locală a scris că a fost odată consilier al președintelui, a primit cea mai mare pedeapsă în procesul pentru conspirație la uciderea fostului său șef. Rajoelina a început un al doilea mandat prezidențial pe insula Oceanului Indian în 2019.
Francezul Philippe François, fost ofițer în armata franceză, a fost condamnat de instanță la 10 ani de închisoare. Tot în acest dosar, 14 persoane au fost achitate de judecători.
Un judecător de la înalta instanță din capitala Madagascarului, Antananarivo, a afirmat că cei șase, printre care se numără și un general de armata malgaș în retragere, s-au făcut vinovați inclusiv de complot pentru a răsturna guvernul și de asociere criminală cu scopul de a amenința viața președintelui. Toți inculpații au pledat nevinovați și nu și-au recunoscut vreo vină.
A ajuns prima dată la putere după o lovitură de stat în 2009
Anterior, președintele haitian, Jovenel Moise, a fost asasinat în propria locuință, iar președintele din Mali a fost și el ținta unui atac. Maestrul Willy Razafinjatovo, unul dintre avocații lui Rafanoharana, a declarat pentru Reuters că va ataca decizia la o instanță superioară.
„Sunt îngrozit. Este scandalos”, a afirmat avocatul lui Rafanoharana, Maestrul Arlette Rafanomadio. Suspecții au fost arestați în lunile iulie și august ale acestui an, dar detaliile planului de asasinare a liderului statului nu au fost făcute publice.
Rajoelina, în vârstă de 47 de ani, a ajuns la putere pentru prima dată în fosta colonie franceză de 26 de milioane de oameni printr-o lovitură de stat în martie 2009, înlăturându-l pe Marc Ravalomanana. El a rămas la conducerea unui guvern de tranziție până în 2014.
El a fost învestit în funcție în 2019, după o luptă politică dură în alegeri și după ce acestea au fost contestate la curtea constituțională de către rivalul său.