Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumea muzicii este în doliu. Un mare artist de jazz a decedat la 91 de ani
Lumea muzicii este în doliu. Un mare artist de jazz a decedat la 91 de ani

Lumea muzicii este în doliu. Un mare artist de jazz a decedat la 91 de ani

Unul dintre cei mai apreciați compozitori și saxofoniști de jazz, Pedro Iturralde, s-a stins din viață, lăsând un mare gol pe scena muzicală.

Acest deces s-a petrecut duminică, apreciatul artist de jazz murind la vârsta de 91 de ani. Pedro Iturralde s-a născut în Navarra, în luna iulie a anului 1929 și a urcat pentru prima oară pe scenă la vârsta de nouă ani. În anul 1972 s-a mutat în Statele Unite pentru a studia la Berklee College of Music din Boston.

În lunga sa carieră, Pedro Iturralde a colaborat cu chitaristul Paco de Lucia şi cu pianistul Hawpton Hawes, cu care a și înregistrat. El a fost un pionier al fuziunii dintre stilurile jazz și flamenco, dar și primul profesor de saxofon la Real Conservatorio de Música din Madrid. Pedro Iturralde a fost unul dintre cei mai importanţi artişti ai genului, profesor la Conservatorul din Madrid și colaborator al Orchestrei simfonice a RTVE. Muzicianul spaniol este considerat una dintre cele mai importante figuri ale jazzului spaniol. De-a lungul vieții, cunoscutul muzician a alternat activitatea didactică și cea de interpretare.

În anul 1992, Pedro Iturralde a primit premiul Creación Musical, Literaria y Plástica din partea Comunidad de Madrid, iar în 2019, Premio Ojo Crítico Especial. De asemenea, a fost recompensat cu premii pentru compoziţiile sale, a colaborat cu Orchestra Naţională a Spaniei şi cu cea simfonică a radioteleviziunii spaniole, a scris muzică pentru mai multe filme, între care „El viaje a ninguna parte”, de Fernando Fernán Gómez.

Sean Connery a decedat la 90 de ani

Cu doar o zi în urmă, pe 31 octombrie, s-a stins din viață și marele actor britanic Sir Sean Connery, în vârstă de 90 de ani. Potrivit BBC, actorul britanic de origine scoțiană a murit în somn, noaptea trecută, pe când se afla în reședința sa din Bahamas.

Sean Connery sFountainbridge, Edinburgh, Scoția. Actorul a devenit cunoscut mai ales pentru rolurile sale din seria James Bond.

Marele actor a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1988, pentru rolul lui Jim Malone din The Untouchables. De asemenea, Sir Sean Connery a mai câștigat două premii Bafta și trei Golden Globes.