Preşedintele din Belarus, Alexandr Lukaşenko, nu a asistat duminică la ceremoniile zilei drapelului, o premieră de la ajungerea sa la preşedinţia acestei foste republici sovietice acum 29 de ani.
Această absenţă a lui Alexandr Lukașenko alimentează şi mai mult zvonurile privind starea lui de sănătate. Şeful statului, de 68 de ani, a fost reprezentat de oficialul guvernului Roman Golovcenko în timpul fastuoaselor ceremonii de la Minsk.
Televiziunea de stat nu a mai arătat imagini ale preşedintelui de mai multe zile, chiar dacă mesajul lui a fost citit în capitală. Ultima lui apariţie publică dateaza din 9 mai, cu ocazia unei defilari militare la Moscova cu ocazia comemorării victoriei sovietice asupra Germaniei naziste, scrie La Libre Belgique.
În capitala rusă, el părea destul de slăbit şi a părăsit evenimentul mai devreme. Preşedinţia de la Minsk nu a făcut niciun comentariu privind sănătatea sa.
Jurnaliștii britanici de la Mirror au venit cu o altă ipoteză șocantă, și anume că președintele Alexandr Lukașenko ar fi putut fi otrăvit la ultima vizită de la Moscova.
Opozanții ruși spun că Lukașenko este grav bolnav
Opozantul politic Pavel Latuşko, care trăieşte în exil după ce a făcut parte o dată din guvernul belarus ca ministru al culturii, a arătat vineri că dl Lukaşenko "este foarte grav bolnav". "Nu poate merge mai mult de 100 de metri, nu poate ţine un discurs şi se chinuie să stea în picioare în tribune", adaugă dl Latuşko.
De aproape trei decenii, Alexandr Lukaşenko a fost în centrul vieţii politice a republicii. El datorează menţinerea sa la putere, după alegerile din 2020, în mare parte sprijinului omologului lui rus, Vladimir Putin.
De atunci, republica este foarte dependentă economic de Rusia. Minskul şi-a arătat la rândul lui sprijinul pentru Moscova în războiul contra Ucrainei şi a permis armatei ruse să facă atacuri de pe teritoriul său. (Traducere: Gabriela Sîrbu/Rador).