Comandamentul american pentru Africa a publicat, marți, o serie de fotografii care demonstrează că Rusia a desfășurat avioane de vânătoare în Libia.
Avioane militare rusești, din care modele MiG-29 Fulcrum și Suhoi-24 Fencer, au fost trimise recent în Libia pentru a-i sprijini pe mercenarii ruși (susținuți de Moscova) care operează pe teren.
Cel puțin „șase MiG-29 și două Su-24 escortate de două Su-35 ale forțelor aeriene rusești” au ajuns în Libia.
Prezența „Russian Air Force Su-35” este în mod special surprinzătoare ținând cont de faptul că Rusia nu participă (oficial) la conflictul din Libia, scrie Defence Blog.
Rusia a trimis recent avioane de vânătoare în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă la sol de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar în conflictul care devastează această ţară, a acuzat marţi armata americană, scriu și AFP şi Reuters.
„Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia”, a declarat într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania, informează Agerpres.
„Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner”, a afirmat generalul american, adăugând că aceasta se face cu încălcarea embargoului ONU asupra furnizării de arme în această ţară şi a promisiunilor regulate de neintervenţie în conflictul intern din Libia.
Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie „au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească”, a indicat comandamentul african al armatei americane.
„Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia”, a adăugat el, subliniind că ele sunt destinate probabil să „asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner”.
Omul forte din estul libian desfăşoară de peste un an o ofensivă vizând să cucerească Tripoli din vestul ţării, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU.
Dar luptele s-au împotmolit în sudul capitalei, în timp ce forţele lui Haftar au suferit mai multe înfrângeri în ultimele săptămâni.
Rusia a dezminţit întotdeauna că ar avea vreun rol la faţa locului.
La începutul lunii, totuşi, un raport al unor experţi ONU a confirmat o astfel de prezenţă în Libia a mercenarilor din Grupul Wagner, cunoscut ca fiind apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Mai multe sute de mercenari sunt în prezent mobilizaţi în zonă, potrivit GNA.
Armata americană a apreciat că o „nouă campanie aeriană” s-ar pregăti în ţară cu „piloţi mercenari ruşi care zboară cu avioane furnizate de Rusia pentru a-i bombarda pe libieni” şi a prelua controlul asupra bazelor aeriene de pe coasta Libiei.
Cele două forţe rivale libiene sunt susţinute de diverse puteri străine: Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia sprijină tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar în favoarea GNA. Întărite de acest sprijin turcesc în creştere, forţele pro-GNA au înregistrat în ultimele săptămâni o serie de succese militare, în special datorită superiorităţii lor aeriene.
Potrivit presei turce, armata libiană a anunţat că a distrus un sistem de apărare antiaeriană de producţie rusească Pantsir, furnizat de EAU, într-o bază aeriană militară de la al-Wattia, precum şi o dronă înarmată de fabricaţie chineză de tipul Wing Loong II.
Două depozite de muniţii din baza aeriană respectivă, ocupată de miliţiile lui Haftar, ar fi fost de asemenea lovite de armata libiană, care primeşte sprijin masiv din Turcia.
Forţele GNA au lansat operaţiunea „Furtuna păcii” în 25 martie şi au recucerit în 13 aprilie de la miliţiile lui Haftar şapte localităţi, precum şi un oraş la sud de Tripoli. Ele au curăţat astfel întreaga zonă de coastă până la frontiera cu Tunisia, cu o suprafaţă de 3.000 kilometri pătraţi.
Armata libiană anunţase că obiectivul său era să scoată din funcţiune baza aeriană al-Wattia care servea drept refugiu mercenarilor şi drept centru de lansare a atacurilor aeriene împotriva civililor.