De ce era Beethoven era surd. O nouă descoperire făcută de cercetători

De ce era Beethoven era surd. O nouă descoperire făcută de cercetători Ludwig van Beethoven. Sursa foto: Wikipedia

De ce era Ludwig van Beethoven surd. Nivelurile ridicate de metale grele detectate în părul lui Ludwig van Beethoven arată că marele compozitor ar fi putut suferi de intoxicaţie cronică cu plumb (saturnism), condiţie care ar fi putut să se afle la originea surdităţii sale dar şi a altor afecţiuni.

Oamenii de știință au analizat ADN-ul din două şuviţe de păr ce i-au aparţinut compozitorului german şi au descoperit că acestea conţineau niveluri alarmant de ridicate de plumb, dar şi de arsenic şi mercur, conform unui studiu publicat la 6 mai în jurnalul Clinical Chemistry.

De ce era Ludwig van Beethoven surd

Una dintre şuviţe conţine 380 micrograme de plumb per gram de păr, în timp ce cealaltă 258 micrograme de plumb per gram de păr (nivelurile considerate normale în prezent sunt de 4 micrograme sau mai puţin). Părul lui Beethoven conținea de 13 ori mai mult arsenic decât normal şi respectiv de 4 ori mai mult mercur.

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven. Sursa foto: Arhiva EvZ

„Acestea sunt cele mai ridicate valori depistate în păr pe care le-am văzut vreodată”, a declarat pentru New York Times unul dintre co-autorii studiului Paul Jannetto, patolog la Mayo Clinic (SUA). „Avem mostre din întreaga lume, dar aceste valori sunt cu un ordin de magnitudine mai mari”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nivelurile ridicate ale acestor metale toxice pot explica de ce Beethoven s-a confruntat cu mai multe patologii. Compozitul a început să-şi piardă auzul după vârsta de 20 de ani şi ajunsese complet surd până la 40 de ani, a avut probleme gastrointestinale şi a trecut prin cel puţin două episoade de icter, semn al unei boli hepatice.

Cauza morții lui Ludwig van Beethoven

Dacă nivelurile mari de plumb sunt asociate cu probleme gastrointestinale şi hepatice, dar şi cu scăderea acuităţii auditive, este totuşi improbabil ca acestea să fie „singura cauză a morţii” compozitorului, au spus cercetătorii. Cu toate astea, intoxicaţia sa cronică cu plumb „ar fi putut contribui la bolile documentate cu care s-a confruntat o mare parte din viaţa sa”, conform studiului.

Ar fi avut hepatită B

O examinare recentă a ADN-ului marelui compozitor, extras din şuviţe de păr cu origine verificată, a ajuns la concluzia că Beethoven, care s-a născut în 1770 şi a trăit până la 56 de ani, a fost infectat cu virusul hepatitei B şi era supus unui risc major de boli hepatice.

Beethoven consuma deseori o sticlă de vin pe zi. În acea perioadă nu era neobişnuit pentru producătorii de vin să adauge acetat de plumb pe post de conservant şi îndulcitor. Compozitorul mânca peşte prins în Dunăre, ce putea conţine arsenic şi mercur, potrivit știripesurse.