Ludivic Orban: „Am fost boicotat, îngreunat şi în multe momente sabotat”

Ludivic Orban: „Am fost boicotat, îngreunat şi în multe momente sabotat”

Premierul Ludovic Orban a discutat despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.

Premierul a declarat că în multe momente Guvernul a fost sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva acţiunilor oficialilor în lupta contra Covid-19.

Vă prezentăm mai jos declaraţiile premierului Ludovic Orban din şedinţa de Guvern:

Premierul a spus că unele instituții publice s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD, şi că suntem în faţa unei noi situaţii fără precedent care s-a creat în urma unei decizii a CCR care, în opinia sa, este o lovitură dată nu împotriva guvernului, ci împotriva sănătăţii, a cetăţenilor români...dar venim iarăşi cu soluţii, a declarat Ludovic Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toate amenzile au fost anulate de CCR ca şi filială a PSD”

Premeirul a vorbit şi despre anularea amenzilor date de către poliţie în periaoda pandemiei, afirmând faptul că „CCR se comportă ca şi o filială a PSD”.

„CCR a decis că nu există baza legală pentru ca cetăţenii care au diagnosticaţi să fie trataţi ăn spital - de asemenea, CCR ne-e lăsat fără instrumentul pentru a lua deciziile de izolare la domicliu, de carantinare a persoanerlor, de a carantina localități, cartiere, zone... ”

Astăzi trebuie să dezbatem şi să adoptăm acest nou proiect de lege pe care îl vom transmite în Paarlament, astfel încât să restabilim baza legală să combatem eficient.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ca proiectul de lege pentru punerea în concordanță a cerinţelor CCR privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este gata și urmează să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

Tătaru a precizat ca medicii se confruntă cu numeroase cereri de externare, însă este nevoie ca pacienții să știe că pot fi trași la răspundere penală dacă se dovedește că au răspândit virusul.

Tot ministrul Sănătăţii a spus că în starea de alertă personalul medical nu mai poate fi detasat dintr-un spital în altul la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă, lucru subliniat şi de premierul Ludovic Orban.

Decizia CCR

CCR a decis săptămâna trecută că pacienții cu Covid nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale. Mai mult, ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

”Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Instituirea carantinei este o privare de libertate

CCR a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.