Lucrurile de care trebuie să ții cont când vrei să cumperi o casă nouă. Care este cel mai important aspect

Lucrurile de care trebuie să ții cont când vrei să cumperi o casă nouă. Care este cel mai important aspect Programul Prima Casă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Criza economică își spune tot mai mult cuvântul. Ratele românilor au crescut exponențial și putini se mai încumetă să se împrumute la bănci. În acest context, este bine de știut tpate aspectele pe care trebuie să le iei în calcul când decizi să faci un credit.

Cu toate acestea, cei care au așteptat ani la rând să își cumpere o locuință vor face totuși credite.

Cu preţuri în creştere pe piaţa imobiliară, cu salarii depăşite de inflaţie, dar presaţi de nevoia de a avea o locuinţă, mulţi români privesc în continuare către bănci. Sumele de bani de care ar avea nevoie ar putea veni de acolo, sub forma unor credite.

Ce trebuie să ştie cei care vor să facă un împrumut în perioada următoare

Pentru cei care vor să facă un credit în următoare perioada, există câteva lucruri de care trebuie să țină cont. Astfel, în primul rand, oamenii trebuie să își calculeze bugetul persoanal, sau al familiei, pe 12 luni. Astfel, ei vor știi sigur dacăîși permit să plătească ratele lunare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rand, valuta creditului ar trebui să fie aceeași valuta în care sunt încasate veniturile. Așadar, ar trebui să fie luată în calcul și rambursarea anticipată a acestuia. Totuși, în aceasta perioadă sensibilă din punct de vedere economic se mai recomandă să nu cumulăm creditul imobiliar cu un credit de nevoi personale. De asemenea, nu trebuie să acționezi în pripă.

Sfaturi din partea unui trainet în educație financiară

Adrian Asoltanie, trainer în educație finanaciară, a explicat ce aspecte trebuie să știm înainte să facem credit pentru o casă.

„Regula este: valoarea locuinței pe care ți-o poți permite este aproximativ venitul pe care îl ai pe 4 ani și un avans de 20% din banii strânși de tine. Rata lunară să nu depășească 25% din venitul persoanei sau familiei” a explicat Adrian Asoltanie, într-o intervenție în direct la Antena 3.

Cu toate acestea, românii au fost descurajați de valul de scumpiri să își achiziționeze propriile case. Mulți români preferă să stea în chirie, decât să ia un credit pentru a-și cumpăra un apartament. În 2021, 60% dintre locuințe erau achiziționate cu ajutorul creditelor. Anul acesta, în București, doar 50% dintre noii proprietari au apelat la împrumuturi. La nivel național, 44% dintre tranzacții s-au făcut cu ajutorul creditelor, cele mai multe fiind în Cluj și Timișoara, unde și salariile sunt mai mari decât în alte zone ale țării.