Există un lucru din trecutul Reginei Elisabeta mai puțin știut de către marele public. Dar care poate constitui o explicație pentru acceptarea căsătoriei prințului Harry cu actrița Meghan Markle.
Povestea ține de istoria Casei Regale a Marii Britanii. Ea a devenit mediatizată grației unei expoziții deschise la sfârșitul lunii noiembrie. În cadrul ei au fost expuse fotografii cu Regina și sora sa, Margaret, din vremea adolescenței, când jucau teatru.
Regina Elisabeta a II-a, pe atunci Prințesă Moștenitoare, a jucat patru piese de Crăciun cu sora ei, Prințesa Margaret, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. An de an, din 1941 până în 1944. Scopul a fost strângerea de fonduri pentru Fondul Regal de Lână de Uz Casnic, care a furnizat lână pentru păturile soldaților.
Atunci cele două fete ale cuplului regal au avut o idee: să cânte de Crăciun într-o piesă de teatru, montată la Castelul Windsor. Așa a început scurta carieră de actriță a celei ce avea să devină Regina.
Regina a jucat în Cenușăreasa, Frumoasa adormită, Aladdin...
Primul Crăciun din decembrie 1941, cu 80 de ani în urmă. Prințesa Moștenitoare a Tronului Angliei, Elisabeta, avea 15 ani. Împreună cu sora ei mai mică, Principesa Margaret, în vârstă de 11 ani, locuiau la Castelul Windsor, unde tatăl lor, Regele George al VI-lea, și mama lor, Regina consort Elisabeta. Au vrut să stea departe de capitală, în timp ce al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare.
Prințesele adolescente au jucat rolurile principale alături de copiii din comunitatea Castelului Windsor și elevii de la Școala Regală. Prima dată au cântat în "Cenușăreasa" în 1941, apoi în "Frumoasa adormită" în 1942, "Aladdin" în 1943 și "Old Mother Red Riding Boots" în 1944. Piesele au fost scrise special pentru această ocazie și regizate de Hubert Tannar, directorul Școlii Regale din Windsor.
Șase costume dintre cele purtate de Prințese există și azi
Șase dintre costumele purtate de Prințesa Elisabeta și Prințesa Margareta pentru aceste piese au supraviețuit. În prezent, acestea sunt expuse, alături de imagini în acuarelă ale personajelor de basm folosite pentru decoruri, la Castelul Windsor, în Camera Waterloo din apartamentele de stat. Așa au aflat și nepoții Reginei Elisabeta, William și Harry, că bunica lor a jucat teatru cândva. Iar când Harry i-a prezentat-o Reginei pe Meghan, aceasta știa că actoria nu e o treabă ușoară.
Primele două piese, de la Crăciunul din 1941 și 1942, au fost jucate de două ori fiecare, iar următoarele două de trei ori, în fața a 300 până la 600 de persoane. Desigur, în fața Regelui și a soției sale, a membrilor familiei regale, ai comunității de la Castelul Windsor și a militarilor din forțelor armate, care au primit bilete la preț redus.