Lucian Bode vrea ca țara noastră să intre în Schengen în 2023, iar Gerhard Karner promite ajutor în acest sens

Lucian Bode vrea ca țara noastră să intre în Schengen în 2023, iar Gerhard Karner promite ajutor în acest sens Sursa foto: Arhiva EVZ

Miercuri, la București, a avut loc o întrevedere între ministrul român de Interne, Lucian Bode, și omologul său austriac, Gerhard Karner, cel care a blocat aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație. După întâlnire, cei doi au făcut câteva declarații referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen și la pașii pe care țara noastră încă trebuie să-i urmeze pentru a atinge acest obiectiv.

În acest sens, Lucian Bode a subliniat că țara noastră nu are doar obligații de îndeplinit, ci și drepturi în ceea ce privește intrarea în spațiul de liberă circulație, în timp ce ministrul de interne austriac nu se lasă bătut, menționând că deși românii au făcut progrese mari, mai este „cale lungă” până la Schengen.

Lucian Bode vrea ca România să intre în Schengen în 2023

„Acum, când a depăşit emoţia momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înţeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi şi obligaţii este esenţial şi nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligaţii, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a afirmat Lucian Bode.

În continuare ministrul de Interne român a explicat că i-a transmis lui Gerhard Karner că țara noastră trebuie să intre anul acesta în Schengen. „I-am transmis dlui ministru că procesul de aderare a României la Schengen trebuie să se finalizeze în 2023. Nu e doar un deziderat al României, ci un drept instituit prin tratatele țărilor membre”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gerhard Karner se angajează să susțină România în drumul său

De cealaltă parte, ministrul de interne austriac s-a declarat impresionat de progresele făcute de România, dar spune că drumul nu va fi unul rapid, ci mai degrabă unul lung.

M-a impresionat astăzi ce progrese au fost făcute pe proiectul pilot. Îmi asum că și eu voi sprijini România în fața Comisiei Europene pentru a obține tot ce e necesar în acest proiect pilot. Am semnat astăzi un plan pentru combaterea migrației ilegale, cu măsuri concrete pe care le vom lua.

Am fost și la Poliția de Frontieră, unde am văzut ce lucruri minunate se fac pe zona lor de competență. România și ministrul Bode sunt partenerul meu pentru a crea presiune la CE pentru îmbunătățirea sistemului la frontiere”, a spus Gerhard Karner.

El a continuat și a completat: „La momentul de față trebuie să gândiți că cetățenii austrieci au aceeași dilemă în momentul în care sunt supuși unor controale cu Germania. Ați făcut progrese foarte bune, sunteți pe calea cea bună, dar trebuie să vă și spunem că mai este o cale lungă”, a mai spus el în conferința de presă.