Evenimentul Zilei > Social > Lucia Radu, cea de-a doua soție a regretatului om de televiziune Tudor Vornicu, câștigă maratoane pe bandă rulantă. „La 84 de ani alerg mai mult decât tinerii din ziua de azi!”
Lucia Radu, cea de-a doua soție a regretatului om de televiziune Tudor Vornicu, câștigă maratoane pe bandă rulantă. „La 84 de ani alerg mai mult decât tinerii din ziua de azi!”

Lucia Radu, cea de-a doua soție a regretatului om de televiziune Tudor Vornicu, câștigă maratoane pe bandă rulantă. „La 84 de ani alerg mai mult decât tinerii din ziua de azi!”

Pentru ea viaţa se învârte în jurul sportului. Nu există competiţie în Bucureşti sau în afara ţării, atunci când bugetul îi permite la care să nu participe, iar când îşi face prezenţa, ceilalţi concurenţi ştiu că au în faţă un adversar incomod, dar şi un profesionist

Lucia Radu, cea de-a doua soţie a regretatului om de televiziune Tudor Vornicu, este cea mai bună dovadă că sportul poate fi practicat la orice vârstă. S-a îndrăgostit pentru prima dată la vârsta de 12 ani. Nu de vreun băiat, ci de atletism. Părinţii au observat această „dragoste ascunsă” dintre cei doi şi au încurajat- o să meargă pe mâna acestui sport.

Face mişcare în fiecare zi

A reuşit numai doi ani, pentru că a trebuit să renunţe în favoarea şcolii, însă niciodată nu a renunţat la mişcare. A urcat pe munte, a înotat, a mers cu bicicleta, a schiat şi a făcut patinaj. Nu a lăsat să treacă nicio zi fără sport. Acesta este şi secretul pe care Lucia ni-l dezvăluie: „Este vital să faci mişcare. Chiar dacă am renunţat la atletismul de performanţă, a rămas prima mea iubire. Îl practic şi acum la 84 de ani”. S-a născut în Bucureşti la 30 ianuarie 1932 şi, la onorabila vârstă pe care o are, face sport aşa cum nu fac mulţi tineri. Poate că din acest motiv arată cu mult mai bine decât persoanele de vârsta ei. Chiar doctorul i-ar fi spus, la un control medical, că oasele, corpul ei arată ca şi când ar fi o persoană de 62 de ani.

Plină de viaţă şi bine informată, Lucia nu lipseşte de la nicio competiţie. Îmbrăcată ca un adevărat atlet colanţi, tricou şi adidaşi octogenara aleargă cot la cot cu „adversarii” din teren. „Corpul este ca un mecanism, cere când are nevoie de ceva. Nu trebuie să-l opreşti dacă vrea slană, un păhărel de ţuică sau un pahar de vin. Moderat, însă, dar să nu laşi nicio zi să treacă fără mişcare. La 84 de ani alerg mai mult decât tinerii din ziua de astăzi”, ne-a spus Lucia, entuziasmată, că pe 7 mai va participa la Piteşti la un marş de 5 km.

Şi-a luat motor la 50 de ani

În urmă cu 34 de ani, atunci când a împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani, sângele de aventurier care îi trecea prin vene a convins- o să îşi ia permis de motocicletă. Şi-a cumpărat un bolid pe două roţi şi a „zburat” el în toată ţara. Nimic nu a împiedicat- o să facă ceea ce a simţit cu adevărat. După un timp a hotărât să se oprească din activităţile care i-ar fi putut pune în pericol sănătatea. „Am renunţat la sporturile periculoase şi m-am limitat doar la atletism. Mişcarea este secretul unui corp sănătos pe care îl împărtăşesc oricui. Însă de peste 30 de ani fac tratament cu Gerovital: injecţii şi pastile. Ana Aslan, Dumnezeu s-o ierte, mi-a spus că ar fi bine să îl urmez toată viaţa! Am o vârstă înaintată, nu mă simt obosită şi am energia unul tânăr”, ne-a spus atleta octogenară. Lucia Radu a fost cea de-a doua soţie a lui Tudor Vornicu.

Vornicu a avut trei soţii

Acesta a avut trei neveste: pe Ella Şoş, fostă campioană la aruncarea discului, pe Lucia Radu, de care a divorţat pentru a se căsători cu Mariana Vasilescu, femeia care i-a dăruit doi copii (Smaranda şi Bogdan). S-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani, pe data de 2 aprilie 1989.

Au divorţat după cinci ani

Lucia Radu şi Tudor Vornicu s-au căsătorit în anul 1958, pe atunci atleta avea doar 26 de ani. A fost dragoste la prima vedere, însă, iubirea celor doi a durat numai cinci ani. Regretatul om de televiziune, prin prisma meseriei lui, pentru că era corespondent la Scânteia şi Agerpres, zbura des cu avionul. Acesta se îndrăgostise de o stewardesă, iar Lucia nu ştia nimic despre această idilă. ,,Din cauza acelei femei, Mariana Vasilescu, în anul 1963, am divorţat. N-am mai fost căsătorită niciodată. Pentru mine a fost un şoc. De atunci nu l-am m-ai văzut niciodată”, ne-a spus Lucia Radu.