Răcelile, excesul de picături pentru nas, problemele cu dinţii sau rănile la cap pot face ca mirosul şi gustul să dispară.
O tumoră la nivelul craniului, infecţiile sinusurilor, problemele danturii, complicaţiile survenite în urma unei răceli sau a unei căzături la schi pot cauza tulburări de miros şi gust.
Aceste neplăceri pot avea consecinţe serioase, întrucât cei afectaţi nu mai pot detecta eventuale scurgeri de gaze ori se pot simţi deprimaţi pentru că dispare plăcerea de a mânca. Astfel de tulburări au şi cei care folosesc în exces picături de nas.
O altă categorie de persoane care pot avea tulburări de miros şi gust sunt gravidele. Spre deosebire de cei cu răceli sau lovituri, gravidele nu pierd gustul şi mirosul, ci au o accentuare a acestor simţuri. Tumorile distrug mucoasa
Oamenii conştientizează pentru prima oară că şi-au pierdut simţuri esenţiale când mâncarea nu mai are gust. De obicei, problemele nu durează mai mult de două săptămâni, însă perioada se poate extinde până la câteva luni, dacă este vorba despre boli mai grave. Când problemele sunt serioase, există riscul ca nervii prezenţi în mucoasă să fie distruşi.
„Mucoasa nazală e foarte sensibilă. Celulele nervoase care o acoperă sunt la exterior şi se pot distruge foar te uşor”, spune medicul ORL Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi, din Capitală. Nu beţi şi nu mâncaţi fierbinte
Rănile în zona capului suferite în accidente pot provoca şi ele tulburări de miros şi gust. Asta pentru că fibrele nervilor olfactivi conectate la anumiţi receptori din creier pot avea de suferit, în urma traumatismelor. Pierderea mirosului se asociază de obicei şi cu pierderea gustului.
Pentru diminuarea gustului poate fi de vină igiena orală precară. Infecţiile repetate, cariile netratate pot disturge mugurii gustativi de pe limbă. Aceste probleme apar în special la fumătorii înrăiţi. Arsurile limbii pot deteriora şi ele mugurii gustativi, de aceea medicii vă recomandă să nu mâncaţi şi să nu beţi lichide foarte fierbinţi.
- După vârsta de 50 de ani, aceste simţuri scad la circa 40% dintre persoane, pentru că nervii care transmit senzaţiile către creier îmbătrânesc.
EFECTE NEFASTE
Fumatul şi alcoolul pot afecta simţurile
Există situaţii în care simţurile se acutizează sau dispar fără ca asta să aibă legătură cu vreo boală. „Cei cu tulburări psihice pot simţi anumite mirosuri urâte sau frumoase fără ca ele să fie reale. Pe de altă parte, fumătorii şi cei care consumă alcool pot să-şi piardă simţul olfactiv din cauza distrugerii celulelor nervoase”, explică medicul ORL Elena Lăţcan.
În ceea ce priveşte investigaţiile şi tratamentele care se pot face, în situţia în care se suspectează prezenţa unei tumori, poate fi necesară o analiză cu aparatul de rezonanţă magnetică. În cazul în care este vorba despre o infecţie a sinusurilor, sunt necesare spray-urile nazale, tratamentul cu substanţe inhalante şi antibiotice.
Uneori poate fi neceară şi o intervenţie chirurgicală pentru a corecta deviaţiile de sept. În cazul unei răceli mai puternice, specialiştii recomandă şi suplimentele cu zinc pentru recăpătarea mirosului şi gustului.