Liderul rus a ameninţat clientela NATO şi partizanii separării Kosovo.
Îndreptarea rachetelor către Ucraina, Polonia şi Cehia, menţinerea unei poziţii ferme cu privire la Kosovo şi predarea puterii către Dmitri Medvedev. Acestea au fost principalele direcţii pe care şi-a concentrat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ultima conferinţă de presă anuală de la Kremlin la care au participat sute de jurnalişti, relevă AFP.
Putin, al cărui mandat în fruntea statului va lua sfârşit în mai, a declarat, ieri, că Rusia va fi „obligată“ să-şi îndrepte rachetele către Ucraina, Polonia şi Cehia în cazul în care securitatea sa va fi ameninţată de extinderea NATO şi de amplasarea elementelor scutului american antirachetă. Liderul rus a deplâns faptul că Ucraina a făcut deja demersuri pentru a adera la la blocul militar „împotriva dorinţei populaţiei sale“.
La Bruxelles însă, purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a afirmat că numai statele din organizaţie pot decide în privinţa extinderii şi că nicio altă ţară nu are dreptul de a se pronunţa în acest sens. Putin a mai ameninţat că Rusia şi-ar putea îndrepta rachetele spre Ucraina, în urmă cu trei zile, în timpul întâlnirii sale cu liderul de la Kiev, Viktor Iuşcenko. Reiterarea ameninţării a venit la o zi după ce secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat că atitudinea Rusiei faţă de Ucraina este „condamnabilă“ şi „inacceptabilă“. Totuşi, Putin a spus că Rusia va coopera cu viitorul preşedinte american, indiferent cine va fi acesta, dacă „şi el îşi doreşte acest lucru“. Ironii la adresa lui Hillary Clinton
Liderul de la Kremlin a făcut însă o remarcă extrem de acidă la adresa democratei Hillary Clinton, care afirmase luna trecută că Putin nu are suflet, întrucât a fost agent KGB. „Cred că un om politic trebuie să aibă, cel puţin, cap“ şi să facă abstracţie de „emoţiile“ sale, le-a răspuns Putin reporterilor care i-au cerut să comenteze declaraţia lui Hillary Clinton. Pe de altă parte, Putin a calificat drept „imorală şi ilegală“ orice susţinere pentru o declaraţie „unilaterală“ a independenţei provinciei sârbe Kosovo. Mai mult, acesta a declarat că Rusia şi-a pus deja la punct un plan privind modul în care va reacţiona în cazul în care Occidentul va recunoaşte independenţa Kosovo. DESPĂRŢIREA DE KREMLIN Fără regrete, fără avere, dar cu încredere Vladimir Putin a dat asigurări că nu a avut niciodată intenţia de a candida pentru un al treilea mandat, în ciuda apelurilor primite în acest sens. Liderul de la Kremlin s-a declarat încrezător în succesorul său desemnat la şefia statului, Dmitri Medvedev. „Există o compatibilitate între noi, am încredere în el. Este o persoană căreia pot să-i predau puterea fără să-mi fie ruşine sau teamă“, a spus Putin, care a acceptat să devină premier în cazul în care Medvedev va câştiga alegerile din 2 martie. Nu în ultimul rând, preşedintele rus a dezminţit afirmaţiile potrivit cărora ar fi acumulat o avere uriaşă în cei opt ani petrecuţi în fruntea statului. „Sunt bogat pentru că poporul rus mi-a încredinţat de două ori conducerea unei mari ţări ca Rusia. Consider că aceasta este averea mea“, a conchis acesta.