Noi dezvăluiri despre distrugerea uneia dintre cele mai importante nave de război ale marinei ruse. Pentagonul a confirmat că „a avut loc o explozie” pe crucișătorul Moskva, despre care presa a scris că a fost grav avariat miercuri seară, în Marea Neagră, după ce a primit o lovitură masivă din partea rezistenței ucrainene, la 50 de zile de la declanșarea invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.
UPDATE 2: O navă de război rusă care a fost avariată miercuri de o explozie s-a scufundat, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Moskva, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, era remorcată spre port când „marea furtunoasă” a provocat scufundarea ei, potrivit unui comunicat emis de către instituția guvernamentală.
Nava cu un echipaj de 510 oameni era o țintă simbolică și militară importantă și a condus asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei.
Ucraina susține că a lovit nava de război cu rachetele sale, dar Rusia nu a făcut nicio mențiune cu privire la un atac.
Pe tot parcursul zilei de joi au existat rapoarte contradictorii de la Moscova, Kiev și Pentagon cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu nava, dacă mai era încă în flăcări - sau dacă s-a scufundat.
UPDATE 1: Generalul (r) Cristian Barbu, intervenție televizată la Antena 3: „Sunt câteva lucruri care ne spun că ucrainenii ar fi putut să aibă o astfel de reacție puternică. În primul rând, acest sistem, Neptun, este al ucrainenilor cap-coadă. Este foarte performant, a fost pus în aplicare în 2021, a intrat de curând în dotarea forțelor de coastă. În al doilea rând, Zelenski a apărut cu imaginea acestui crucișător cu o zi înainte și cumva le-a transmis că urmează ca țintă. În al treilea rând, tactica, deși nu a fost cunoscută până acum, este pentru prima dată când s-a folosit această tactică de lovire a unui astfel de crucișător, este extraordinar de propice acestui moment și arată exact cum s-au dezvoltat și trupele de uscat. Adică această idee de a genera atenție într-o anumită direcție, în timp ce lovitura principală vine cu totul altfel.
Care este secretul acestei chestiuni tehnice? Aceste rachete care se îndreptau către Crucișător, de la o distanță de vreo 30-35 de kilometri, nu mai puteau fi detectate. Ele merg la nivelul apei. Ele pot fi detectate în momentul în care sunt lansate, pe prima perioadă a traiectoriei. (...) Dacă au scăpat de radar, și asta e problema, radarul de pe crucișător era prins pe o dronă. În momentul în care toate sistemele sunt prinse pe o dronă, celelalte sisteme nu mai pot fi prinse pentru că deja au trecut la nivelul mării și nu mai pot fi interceptate, iar cele trei sisteme de apărare nu au mai putut fi folosite pentru că a lipsit ochiul, radarul. Lovitura arată că este cu o astfel de rachetă pentru că nava a fost lovită din lateral, adică în partea stângă, exact în zona în care este și depozitul de muniții.
Știre inițială: Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că „a avut loc o explozie” pe nava Moskva, dar a precizat că Statele Unite ale Americii nu pot spune în acest moment dacă aceasta a fost lovită de o rachetă sau nu.
Una dintre cele mai importante nave de război ale marinei ruse a fost grav avariată în Marea Neagră, miercuri seară. Marinarii ruși au evacuat crucișătorul cu rachete ghidate Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, după un incendiu care a detonat muniția de la bord, potrivit anunțului Ministerului rus al Apărării.
Pentagonul vorbește despre o explozie pe nava Moskva
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a susținut, joi, că nava Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovit de rachete ucrainene anti-navă Neptun.
Ministerul rus al Apărării a transmis, joi, că nava Moskva „rămâne la suprafață” și că se iau măsuri pentru a o remorca în port. Ministerul a precizat că echipajul a fost evacuat pe alte nave ale Flotei Mării Negre aflate în zonă.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat pentru CNN că „a avut loc o explozie” pe Moskva, dar a precizat că Statele Unite nu pot spune în acest moment dacă nava a fost lovită de o rachetă.
Oricare ar fi motivul incendiului, analiștii spun că acesta lovește puternic în inima Marinei ruse, precum și în mândria națională, comparabil cu pierderea de către Marina americană a unei nave de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau a unui portavion în prezent.
Ce se știe despre nava de război a Rusiei
Nava Moskva, care prezintă o lungime 186 metri și un echipaj de aproape 500 de persoane, este mândria flotei navale rusești din Marea Neagră. Inițial comandată în marina sovietică sub numele de Slava în anii 1980, a fost redenumită Moskva în 1995 și, după o reamenajare, a reintrat în serviciu în 1998, potrivit site-ului militar Naval-Technology.com.
Crucișătorul Moskva este înarmat cu o gamă de rachete anti-navă și antiaeriene, precum și cu torpile și tunuri navale și sisteme de apărare antirachetă apropiată.
Moskva are, de asemenea, o semnificație simbolică pentru Ucraina, deoarece a fost una dintre navele implicate în celebrul schimb de la Insula Șerpilor din februarie, potrivit lui Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.
Potrivit unui presupus mesaj audio de la sfârșitul lunii februarie, în timp ce rușii se apropiau de garnizoana ucraineană de pe Insula Șarpelui, cunoscută și sub numele de Insula Zmiinyi, în Marea Neagră, un ofițer rus a spus: „Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victimele inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”.
Un soldat ucrainean a răspuns: „Navă de război rusă... Du-te dracului”.
Dacă Moskva ar fi distrusă, ar fi a doua mare navă navală rusă pierdută în timpul războiului dintre Moscova și Ucraina.
La sfârșitul lunii martie, Ucraina a declarat că un atac cu rachete a distrus o navă de debarcare rusă în portul Berdiansk.