După o vizită făcută în Germania, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, se adresează populației țării, anunțând ruperea legăturilor cu Rusia și îndreptarea Serbiei spre drumul european. Noua sa poziție vine după ce Vladimir Putin, președintele rus, a adus în discuție problema Kosovo.
Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, atrage atenția asupra chestiunii legate de Kosovo și Metohija invocate de președintele rus, Vladimir Putin. Mai mult, șeful statului spune că este vorba despre o înrăutățire a situației ce poate ajunge să destabilizeze Serbia.
Integritatea Serbiei, pusă în pericol
Din cauza afirmațiilor liderului rus, președinte sârb declară că alege calea europeană și democrația, în detrimentul apărării intereselor rusești. În acest fel, Serbia va fi mai puternică, spune președintele Vučić.
„Situația noastră s-a schimbat, cu siguranță în rău, iar după declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, nu pentru că ar fi intenționat să facă rău Serbiei, ci într-un mod diferit, a ridicat problema Kosovo-Metohija, pentru a proteja interesele rusești”, a transmis președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, vineri seară.
Serbia alege Uniunea Europeană
„Ne dorim să aparținem tipului de societate europeană, vom continua reformele, ne-au evaluat mult mai bine Reporterii Fără Frontiere, este important să continuăm cu schimbări pozitive și reforme în statul de drept, stabilind reguli de joc democratice mai clare și mai bune.
Serbia este pe calea europeană, o vom urma mai puternic și vom lupta pentru locul Serbiei în familia națiunilor europene. Serbia va fi mai puternică pe calea europeană, în ciuda cifrelor. Punctul 1 este calea Serbiei”, a spus președintele țării.
Populația Serbiei nu dorește intrarea în Uniunea Europeană
Deși președintele Aleksandar Vučić anunță că Serbia este gata să urmeze calea democrației, populația țării se împotrivește.
„Îmi doresc asta, în ciuda faptului că astăzi este nepopular în Serbia și conform ultimelor cercetări fără echivoc făcute de o agenție profesionistă de cercetare a opiniei publice, Ipsos Strategic, pentru prima dată avem o majoritate clară de cetățeni care sunt împotriva intrării Serbiei în UE. 44%, 35% sunt în favoarea aderării la UE.
În calitate de Președinte al Republicii nu este datoria noastră să mulțumim opinia publică, ci să o auzim și să facem ceea ce este mai bine pentru statutul Serbiei. Mesajul meu pentru toată lumea este că Serbia va fi mai puternică pe calea europeană, în ciuda tuturor acestor cifre”, a mai spus acesta, conform Flux24.
Vucic promite „pace şi stabilitate” pentru ca ţara sa să poată continua dezvoltarea economică şi insistă că Serbia va rămâne pe drumul către integrarea în Uniunea Europeană, principalul partener economic şi cel mai mare investitor al Serbiei.