Odată cu ridicarea stării de alertă, care nu a mai fost prelungită de guvernanți, de la data de 8 martie, românii care au datorii la întreținere trebuie să le achite cât mai repede cu putință. Pentru că, altfel, riscă să fie debranșați.
Renunțarea la starea de alertă și ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus va aduce, pe de o parte, probleme pentru anumiți români. Este vorba despre persoanele care au datorii mari la întreținere și care se află în ingrata situație de-a fi debranșate de la utilități.
Românii care au datorii la întreținere vor fi presați să le plătească în regim de urgență
OUG nr. 70/2020 este actul normativ care a stabilit, în forma inițială, că, în contextul existenței pandemiei de COVID-19, orice operațiune de debranșare de la utilități (electricitate, gaze naturale, apă, canalizare ori salubritate) trebuie amânată până după încheierea stării de alertă.
Din punct de vedere teoretic, există un proiect pentru reintroducerea interdicției de debranșare de la gaz și curent. Doar consumatorii vulnerabili sau cei cu un consum mic de energie pot să beneficieze de acest lucru, așa cum prevede un proiect adoptat în septembrie 2021, însă nu se ştie când va intra în vigoare, conform cancan.ro.
În timpul stării de alertă au fost sistate debranșările consumatorilor rău platnici. Acum, după revenirea la normal, plățile trebuie să fie făcute urgent, după cum notează sursa citată.
Debranșarea de la gaze naturale și energie electrică era posibilă încă din luna noiembrie a anului trecut. Și asta pentru a evita falimentul mai multor furnizori vitali ai acestor zone. Acum, este posibilă și debranșarea de la apă, canalizare și salubritate.
Starea de alertă a dispărut la data de 8 martie
În România, starea de alertă a încetat, marți, 8 martie. „Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România.
În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, era anunțul pe care îl făcea Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
„Nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără sa aibă certificat verde sau astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Rămâne util ca document pe care cetăţenii români îl pot utiliza călătorind în alte ţări care au menţinut această formulă, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină”, mai preciza Dan Cărbunaru.