Lovitură pentru românii din străinătate. Vor fi obligați să plătească. Pot lua amenzi uriașe

Sursa foto: arhiva EVZ

Românii din Diaspora trebuie să aibă mare grijă atunci semnează un contract de mediere. Dacă nu respectă obligațiile ce le revin, trebuie să plătească o taxă ce conține valoarea cheltuielilor efectuate. În caz contrar, riscă amenzi uriașe.

Românii care doresc să lucreze peste hotare trebuie să fie extrem de atenți atunci când semnează contractele de mediere. Dacă nu își respectă obligațiile, vor fi nevoiți să plătească o taxă ce conține valoarea cheltuielilor efectuate. În cazul în care nu au fost alte înțelegeri contractuale și plătite alte sume, valoarea taxei nu trebuie să depășească suma de 200 de euro.

Modificarea a fost făcută la finalul anului 2021, schimbarea fiind la articolul 17 din legea cu privire la protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

„În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume”, găsim notat în art. 17.

Românii din Diaspora primesc un ajutor din partea Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Românilor de Pretutindeni. Aceștia au lansat un ghid online interactiv care să le ofere cetățenilor toate informațiile cu privire la declararea și plata taxelor și impozitelor.

Ghidul oferit de Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Românilor de Pretutindeni răspunde la următoarele întrebări:

  • ce trebuie făcut la plecarea din țară;
  • cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care au devenit rezidente în țări cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri;
  • cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care devin rezidente într-un stat cu care România nu are convenție de evitare a dublei impuneri;
  • cum se impozitează veniturile realizate de persoanele fizice care și-au păstrat rezidența fiscală în România;
  • cum și unde se depun declarațiile de către persoanele fizice care au rezidență în România;
  • ce contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorează românii cu reședința în afara țării, dar care își păstrează domiciliul în România;
  • cum se plătesc contribuțiile de asigurări sociale (CAS) în cazul românilor cu domiciliul în România, cu reședința în afara țării.