Ținând cont de o directivă europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat față de autoritățile Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023 și acum caută soluții.
Una dintre ele ar fi extinderea rapidă a rețelei de gaze. Marius Budăi, ministrul Muncii a dat asigurări că nu se va ajunge în situația în care vreun român, care are acum sobă pe lemne, să înghețe în casă.
Cu peste 3 milioane și jumătate de gospodării în care iarna arde focul, lemnul este principala sursă de încălzire în România. 45 la sută dintre români îl folosesc, iar în mediul rural, procentul ajunge la 85 la sută.
Reforma sistemului de încălzire în PNRR
La cererea Uniunii Europene, Romania s-a angajat să stingă focul în sobe din 2024 și să reformeze sistemul de încălzire. Reforma va diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră. Promisiunea este trecută în Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Guvernul și cu autoritățile locale, trebuie să implementeze proiecte astfel încât distribuția de gaze, de exemplu, să crească în România”, a declarat Budăi.
În PNRR sunt menționate o serie de investiții, în special pentru dezvoltarea de centrale în cogenerare pe gaze flexibile, care vor deservi la încălzirea locuințelor, informează stirileprotv.ro..
Până în 2022, România s-a angajat să semneze toate contractele necesare pentru construirea sau renovarea acestor centrale, iar până în 2026, ar urma inclusiv să fie puse inclusiv unități pe cogenerare în funcțiune, ce vor avea o putere instalată de 300 MW.
În România, extinderea rețelei de gaze a avansat lent în ultimii ani. În 2020 creșterea a fost de numai 3 procente și am ajuns la 43.500 de kilometri de conducte. În ultimii 6 ani, ritmul mediu de creștere a fost de puțin peste 700 de kilometri și dacă acesta se păstrează, României i-ar trebui 80 de ani ca să ajungă la o sută de mii de kilometri de rețea de gaz, cât are, de pildă, Ungaria.
Conform directivelor Uniunii Europene, din 2024, acești oameni vor trebui să se reorienteze către alte surse de încălzire, de preferat, dintre cele regenerabile pentru că nici cărbunele nu va mai putea fi folosit mulți ani. În 2032 se va renunță și la el.