Lovitură pentru Maia Sandu. Ce se întâmplă cu Serviciul de Informaţii şi Securitate

Trecerea SIS din subordinea Președinției în cea a Parlamentului va fi contestată de opoziție la Curtea Constituțională

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova trece din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului a fost votat joi. Scoaterea SIS din subordinea președintelui a fost viu criticată de opoziție.

Tot joi, în fața Parlamentului, a avut loc o acțiune de protest după ce preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a chemat oamenii să oprească „majoritatea oligarhică Dodon-Şor din tentativa de uzurpare a puterii”, informează Radio Chișinăi și IPN.md.

„Este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile şi încrederea poporului”, a declarat Maia Sandu.

Dodon și guvernul lui au făcut totul pe dos

„Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democrația, pentru a ne apăra dreptul să avem o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. În același timp, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea vă rog foarte mult să respectăm regulile sanitare. Aproape zece luni, Dodon și Guvernul lui au făcut totul pe dos și tot din cauza lor trebuie să ieșim din nou în stradă în plină pandemie ca să ne apărăm drepturile. Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente, oamenii nu au ce mânca și cu ce e ocupată majoritatea PSRM-Șor? Se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Ei au înțeles că noi vom face ordine în țară, vom opri hoțiile”, a declarat Maia Sandu.

Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor. Opoziţia a anunţat că va contesta votul la Curtea Constituţională, informează IPN.md şi Radio Chişinău.

„Azi a fost legalizată nunta șordon!”

Proiectul a fost votat fără să fie examinat, doar în baza propunerii Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi. Potrivit preşedintelui Comisiei, Vasile Bolea, propunerea a fost ca proiectul să fie votat în prima şi în a doua lectură (finală), scrie Agerpres.

„Azi a fost legalizată nunta șordon!. Contrar prevederilor regulamentului, pe bandă rulantă au fost votate proiecte dubioase, care dezbină societatea, sustrag atenția de la politica fiscală concepută cu creștere de prețuri, scheme, scumpiri, abuzuri de divers gen. Acum 3 minute a fost schimbată și componența Biroului Permanent al Parlamentului. Republica Moldova trebuie să înteleagă că avem un guvern nelegitim susținut deja oficial de coaliția Dodon-Șor. Este o ultimă zvâcnire, încercare disperatată a lui Dodon să-și păstreze pârghiile de administrare, inclusiiv prin schimbarea subordonării SIS-ului. În scurt timp toată această mârșăvenie va fi contestată juridic, ne asteptăm și la proteste. A existat posibilitatea să lucrăm în interesul oamenilor, dar Igor Dodon nu știe ce înseamnă demnitate, decență și a recurs la metode de grotă. Platforma DA va contesta tot ce s-a întâmplat azi în Parlament!”, a declarat reprezentantul Platformei DA (Demnitate și Adevăr) , Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing, citat de Radio Chișinău.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională votul pentru trecerea SIS din subordinea preşedinţiei în cea a parlamentului.

La rândul său, PAS a anunţat la rândul său că o contestaţie privind modul în care a fost votat proiectul privind SIS va fi depusă vineri, la ora 8 dimineaţa, la Curtea Constituţională.

Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, dar şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA.

De altfel, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea se numără modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, ce prevede un statut special pentru limba rusă, precum şi modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.

Moscova îl susţine deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele încă în exerciţiu Igor Dodon.

Ex-premier proeuropean, Maia Sandu şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.