LOVITURA lui Trump la adresa GLOBALIZĂRII: A RETROGRADAT Uniunea Europeană

LOVITURA lui Trump la adresa GLOBALIZĂRII: A RETROGRADAT Uniunea Europeană

Administrația Trump a declasificat din punct de vedere protocolar UE de la rangul de Stat la cel de organizație internațională.

David Sullivan, un veteran al Comisiei Europene, ambasador UE la Washington, a aflat printr-o întâmplare că rangul său diplomatic a fost retrogradat. Cu ocazia funeraliilor fostului președinte american George Bush Sr. de la Capitoliu, la începutul lunii decembrie, numele său a figurat pe poziția a 173-a pe lista invitaților, față de 27, cât fusese până atunci, informează corespondentul Le Figaro la Washington.

Această prăbușire în ordinea protocolului arată că, din punctul de vedere al administrației americane, Sullivan nu mai are rangul de „ambasador extraordinar și plenipotențiar”, ci doar de „șef de delegație”, la fel cum este, de pildă, ambasadorul Uniunii Africane.

Practic, Uniunii Europene i s-a conferit un statut similar celui al organizațiilor internaționale, refuzându-i-se cel rezervat statelor, acordat de Barack Obama în 2016, la sfârșitul mandatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația Trump a confirmat marți că nu a informat nici Bruxelles-ul, nici pe Sullivan personal despre această schimbare intervenită în protocol.

Ostilitatea dintre Donald Trump și Uniunea Europeană este reciprocă. Șeful de la Casa Albă afirmă că UE este „un grup de țări adunate laolaltă pentru a obține avantaje de pe urma Statelor Unite”, în special în plan comercial.

El le-a sugerat multor lideri europeni să iasă din UE, după modelul Marii Britanii, îmbiindu-i cu un acord comercial bilateral avantajos.

Într-un discurs susținut la Bruxelles pe 4 decembrie, consacrat „restaurării rolului Statului – Națiune în ordinea internațională”, secretarul de stat Mike Pompeo i-a criticat deschis pe „eurocrați”, afirmând că lucrează împotriva interesului cetățenilor europeni.

Nici liderii europeni nu s-au lăsat mai prejos față de Trump. Ultimul atac îi aparține președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a motivat necesitatea creării unei armate UE pentru a apăra Europa de... Statele Unite.

Delegația UE la Washington afirmă că se află „în contact cu Departamentul de Stat” pentru „examinarea problemei” statutului său diplomatic și a „implicațiilor sale”.

Bruxelles-ul speră într-o revenire a Washingtonului asupra deciziei: „În absența unor elemente noi, nu vedem nici un motiv pentru modificarea celor stabilite anterior”, a comentat pentru Figaro o sursă oficială din capitala americană. Neoficial, dezamăgirea este mult mai mare: „Nu suntem o simplă organizație internațională”, spune un responsabil. „Există un Parlament European și alte instituții politice. Miza este mult mai mare decât de a ști unde suntem așezați la niște funeralii.”

Într-adevăr, miza este mult mai mare: recunoașterea UE ca Stat ar reprezenta o victorie a forțelor supra-naționale și ar duce la degradarea importanței statelor naționale componente ale Uniunii. Și Trump știe bine asta.