Lovitură în plex pentru DNA. Achitare de răsunet în Transporturile Navale

Lovitură în plex pentru DNA. Achitare de răsunet în Transporturile Navale

Trei foști directori ai unor instituții subordonate Ministerului Transporturilor, din Constanța și Galați, trimiși în judecată, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu și un presupus prejudiciu de 1, 3 milioane de euro au fost achitați definitiv, magistrații concluzionând, după trei ani de procese, că fapta nu există.

Primul luat în vizor de procurorii DNA Constanța, în primăvara lui 2017, a fost Liviu Aurelian  Cazan, fostul director general al Autorității Navale Române (ANR), acuzat că, în calitatea sa de președnte ar fi achiziționat de la Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A, Giurgiu, cu 850. 000 de euro, Gara fluvială din Cernavodă, „încălcând cu rea credință prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală”. În proces, ANR nu s-a constituit parte civilă.

La scurt timp, tot în 2017, același DNA trimite în judecată, într-un nou dosar, pe Răzvan-Gabriel Trandafir, fost director general interimar al ANR, Liviu-Aurelian Cazan, fost director general al ANR, şi pe Matei Cristian, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (CN APDF). Conform rechizitoriului, „inculpatul Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, a semnat un act adiţional la un contract de vânzare-cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul Administrației Porturilor Dunării Fluviale S.A- Giurgiu în patrimoniul Autorităţii Navale Române (ANR).

Ambele instituții erau însă în subordinea Ministerului Transporturilor. Însă procurorii au acuzat că CN APDF Giurgiu a fost prejudiciată cu 256.000 de eur, fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română. „Acţionând în această manieră, inculpaţii Matei Cristian şi Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, în cadrul primului dosarului penal”, a invocat DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două dosare au fost conexate de judecătorii constănțeni și, după mai multe ședințe de judecată, în aprilie, anul trecut, cei trei foști directori au fost achitați de către Tribunalului Constanța. Magistrații au motivat că ANR a preluat de fapt imobilele de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, cu acordul și expertiza de la Ministerul Transporturilor, iar „voinţa părţilor a fost foarte clară, la momentul încheierii tranzacţiei, dar şi în etapele anterioară şi ulterioară acesteia”.

Mai mult, magistrații au explicat, în motivarea soluției lor, că „de altfel, după raţionamentul urmărit de rechizitoriile întocmite, se susţine ipoteza prejudicierii atât a vânzătorului, cât şi a cumpărătorului, printr-o singură tranzacţie, încheiată de directorii generali cu încălcarea legii şi în detrimentul instituţiilor pe care le reprezentau, ceea ce este greu de întâlnit şi acceptat în realitate”.

DNA a contestat decizia Tribunalului Constanța. Curtea de Apel Constanța a respins apelul declarat de procurorii anticorupție constănțeni împotriva hotărârii Tribunalului Constanța de a-i achita pe cei trei foști directori. Decizia instanței este definitivă.