Lovitură dură pentru Taiwan. China trimite forțele aeriene

Lovitură dură pentru Taiwan. China trimite forțele aeriene Marea Chinei de Sud. Sursa foto: RISAP

China a inițiat noi manevre militare în jurul Taiwanului, ca urmare vizitei vicepreședintelui William Lai în SUA. Atât patrule aeriene cât și maritime au efectuat un exercițiu comun în Marea Chinei de Sud, în ceea ce regimul lui Xi Jinping a numit un „avertisment sever” la adresa micuțului stat insular.

Sursa: arhivă EVZ

Exercițiul militar în jurul Taiwanului are scopul de a testa limitele navelor și avioanelor chineze. Simulările ar trebui să servească „ drept avertisment sever înțelegerii dintre separatiștii independenți din Taiwan cu elemente străine și provocările lor”.

Taiwan: Exerciţiul militar nu contribuie la pace şi stabilitate 

Taiwan a condamnat atitudinea iresponsabilă a Beijingului. Autoritățile au precizat că vor disloca  „forțe adecvate pentru a răspunde Chinei (…). Pentru a apăra libertatea, democrația și suveranitatea Taiwanului.

„Faptul de a organiza un exerciţiu militar (...) sub un fals pretext nu numai ca nu contribuie la pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, ci scoate în evidenţă mentalitatea militaristă (chineză). Confirmă natura hegemonică a expansiunii sale militare", a declarat Ministerul Apărării Naţionale al insulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul în jurul căruia China și-a motivat acțiunea agresivă este William Lai. Acesta este favorit pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. S-a autoproclamat „independent pragmatic”, de unde și nemulțumirea Republicii Chineze.

China condamnă orice dialog cu statele occidentale

De profesie medic, cu studiile finalizate la Harvard, William Lai a făcut o escală la New York și San Francisco în drumul acestuia spre Paraguay, una din puținele națiuni din „Lumea Nouă” care recunoaște oficial Taiwanul. Vizita oficialului taiwanez a generat reacții vehemente din partea Chinei, stat care se opune oricărei formă de dialog între statele occidentale și Taipei. Beijingul consideră aceste contacte o amenințare asupra revendicărilor de suveranitate asupra insulei.

Referitor la vizita vicepreședintelui în Statele Unite, autoritățile centrale din Taiwan a subliniat faptul că oficialul doar a tranzita teritoriul înainte de a ajunge în Paraguay. Destinație unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Santiago Pena. Agenția de știri China Nouă a redat declarația unui funcționar al Partidului Comunist Chinez. Acesta a condamnat în cei mai duri termeni călătoria diplomatului Taiwanez în SUA.

„Ultima escală a lui Lai a fost un camuflaj pe care l-a folosit pentru a vinde interesele Taiwanului, pentru a obţine câştiguri în alegerile locale prin manevre necinstite. Acţiunile au dovedit că el este un adevărat generator de probleme care va împinge Taiwanul în pragul războiului şi va crea grave probleme compatrioţilor taiwanezi”, se menționează în comunicatul agenției de știri.

Relațiile dintre China-Taiwan s-au deteriorat considerabil din 2016

Deși relațiile dintre cele două state n-au fost niciodată bune, dialogul diplomatic s-a deteriorat considerabil din 2016, moment la care președinția Taiwanului a intrat în sarcina lui Tsai Ing-wen.

Avioanele chineze de luptă încalcă în mod regulat spațiul aerian al Taiwanului. În aprilie China a efectuat timp de trei zile exerciții militare în care a simulat o blocadă a micuțului stat insular. 

Oficialii taiwanezi au numărat 42 de incursiuni în zona de apărare aeriană. Ministerul Apărării a consemnat acest aspect la finalul săptămânii trecute după cum urmează: " Au fost detectate succesiv 42 de incursiuni de la ora 09:00 (01:00 GMT), adăugând că opt nave chineze au participat de asemenea la manevre”, potrivit portalului de știri lalibre.be.