Vicepreşedintele Taiwanului vizitează SUA, China promite „răspuns ferm”

Vicepreşedintele Taiwanului vizitează SUA, China promite „răspuns ferm”Vicepreşedintele Taiwanului vizitează SUA, China promite „răspuns ferm”; sursa foto: Arhiva EvZ

Vicepreşedintele Taiwanului, William Lai, a vizitat în Statele Unite, aflat în tranzit spre Paraguay, în ciuda opoziţiei  Chinei la orice contact formal între Taipei şi străinătate.

China a promis „măsuri ferme” faţă de vizita în Statele Unite a lui William Lai, vicepreşedintele Taiwanului, deoarece priveşte acest sejur ca pe un atac la pretențiile ei de suveranitate asupra insulei, scrie France 24.

Potrivit autorităţilor taiwaneze, William Lai urmează doar să „tranziteze” teritoriul american înainte de a merge în Paraguay pentru a asista la preluarea funcţiei de către noul preşedinte, Santiago Peña. Dar liderul taiwanez s-ar putea întâlni cu personalităţi politice americane în timpul trecerii prin New York.

Dictatura comunistă de la Beijing consideră Taiwanul parte a Chinei

China comunistă consideră că Taiwanul este una din provinciile sale pe care nu a reuşit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Ea spune că preferă o reunificare „paşnică” cu teritoriul în care cei circa 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic.

Dar nu a renunţat niciodată la folosirea forţei militare pentru a reuşi.

„China se opune ferm oricărei forme de contact oficial între Statele Unite şi Taiwan şi se opune ferm faptului că separtişti care militează pentru independenţa Taiwanului pot merge în Statele Unite”, a arătat dumincă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

China urmăreşte îndeaproape” vizita luii William Lai şi va lua măsuri ferme şi energice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială, a subliniat el într-un comunicat.

Armata chineză a organizat în aprilie manevre de trei zile în jurul Taiwanului ca reacţie la o întâlnire în Statele Unite între preşedintele Camerei Reprezetanţilor americane, Kevin McCarthy, şi preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

„Generator de probleme”

„Bucuros că am ajuns în Big Apple, icoana libertăţii, democraţiei şi oportunităţilor”, a arătat duminică William Lai pe X (noul nume al Twitter) după sosirea sa la New York.

El a mai scris că a fost întâmpinat de reprezentanţi ai Instituitului american în Taiwan, organism care face oficiile de ambasadă americană de facto pe insulă în lipsa relaţiilor diplomatice între Washington şi Taipei.

După New York, William Lai urmează să meargă în Paraguay, una din ultimele ţări care recunoaşte oficial Taipei-ul, apoi să se oprească la San Francisco la întoarcere.

William Lai este candidat la succesiunea actualei preşedinte, Tsai Ing-wen. Ambii provin din Partidul democratic progresist (PDP, pro-independenţă).

China priveste cu neîncredere întâlnirile din ultimii ani între lideri taiwanezi şi reprezentanţii anumitor ţări, în special occidentale, în special Statele Unite, deoarece ele conferă o formă de legitimitate autorităţilor insulei.

Satele Unite şi Taiwanul

„Satele Unite şi Taiwanul îi permit lui William Lai să exercite activităţi politice în Statele Unite sub pretextul unui tranzit”,  a acuzat dumnică Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

El şi-a exprimat „via nemulţumire” faţă de această vizită a „generatorului de probleme” William Lai.

China promite „răspuns ferm”

Relaţile Beijing-Taipei s-au înveninat în 2016 o dată cu venirea la preşedinţie a lui Tsai Ing-wen.

Ea refuză, spre deosebire de predecesorul ei şi aşa cum cere Beijingul, să considere că insula şi China continentală fac parte din aceeaşi entitate „China”. De atunci, China îşi accentuează presiunea diplomatică şi economică asupra insulei.

Avioane militare chineze fac regulat incursiuni în zona de identificare de apărare aeriană (Adiz) a Taiwanului.

O Adiz este o zonă mult mai extinsă decât un spaţiu aerian, în care autorităţile unui teritoriu cer ca aeronavele străine să se identifice din motive de securitate naţională.

În săptămâna care a precedat plecarea lui William Lai, prezenţa militară chineză în jurul Taiwanului a fost mai importantă decât de obicei.

„Prima cauză a tensiunilor în strâmtoarea Taiwan este tentativa autorităţilor taiwaneze de a se sprijini pe Statele Unite pentru a obţine independenţa şi insistenţa Statelor Unite de a utiliza Taiwnul pentru a izola China”, a deplâns duminică Beijingul.

Statele Unite, care au recunoscut diplomatic Republica Populară Chineză în 1979, sunt totuşi aliatul cel mai puternic al Taiwanului, ca şi principalul său furnizor de arme. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News