Lovitură dură pentru restaurante, din 15 martie. De la interzicerea fumatului n-a mai fost ceva similar. Patronii riscă amenzi mari

Sursă: Photo © Aprescindere | Dreamstime.com

Noi reguli vor intra în vigoare de miercuri, 15 martie, pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine. Proprietarii de localuri vor fi nevoiți să facă mai multe modificări pentru a nu se alege cu amenzi.

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), vor intra în vigoare, miercuri, 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații. Proprietarii de localuri vor fi nevoiți să schimbe meniurile pentru a nu fi sancționați.

ANPC spune că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”.

Cum vor fi modificate meniurile

Patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile vor fi obligate să facă mai multe modificări în meniu:

Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncarea furnizată;

Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

Sursă Dreamstime

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să fie în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

De ce se tem proprietarii de restaurante

ANPC a mai spus că mulți patroni de restaurante evită să specifice în meniu ce conțin unele produse și că ei riscă să fie sancționați.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”

Mai mult, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii.

Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a declarat Constantinescu, potrivit Hotnews.