Evenimentul Zilei > Social > Lovitură dură la buzunarele românilor. Scumpire explozivă pentru unul dintre cele mai consumate alimente
Lovitură dură la buzunarele românilor. Scumpire explozivă pentru unul dintre cele mai consumate alimente

Lovitură dură la buzunarele românilor. Scumpire explozivă pentru unul dintre cele mai consumate alimente

Efectele epidemiei de pestă porcină, virusul care anul trecut a produs pagube semnificative pentru crescătorii de porci și pentru gospodari, își fac simțite prezența chiar și după un an.

Anul acesta, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, un kilogram de carne de porc a ajuns să fie cu 15% mai scump. Cei care vor să cumpere carne de porc direct de la fermă sunt nevoiți să scoată aproximativ 2 euro din buzunar pentru un kilogram de carne.

În UE, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc este de aproximativ 1,8 euro, înregistrând o creștere cu 19% față de aceeași perioadă, în anul trecut.

Printre motivele care au dus la explozia prețului cărnii de porc se numără cantitățile mai mici de carne disponibilă, numărul de tăieri scăzând numai în primul trimestru cu 1,3% față de anul anterior, dar mai ales urmare a exporturilor masive către China.

Ca urmare a crizei pestei porcine de anul trecut, carnea de porc românească se aliniază trendului european din punct de vedere al prețurilor de la poarta fermei. Cu toate acestea, spre deosebire de alte state din UE, în luna septembrie, în România, prețul cărnii de porc a înregistrat o ușoară scădere fața de luna precedentă.

Anul acesta, cel mai ieftin preț s-a înregistrat în luna februarie – 1 euro kilogramul sau 5,18 lei, scrie B1.