Lovitură dură din Europa pentru oligarhii ruşi

Parlamentul European promite Ucrainei ajutor financiar pentru reconstrucţia ţării de după război. Eurodeputaţii intenţionează să folosească în acest scop activele confiscate ale oligarhilor ruşi.

Oligarhii ruşi, pe cale să-şi piardă averile. Europarlamentarii vor ca să activele lor, confiscate în Europa, să fie alocate pentru reconstrucţia Ucrainei după război. Ucraina va putea conta pe Europa pentru a o ajuta să se reconstruiască.

Eurodeputații au votat pentru deblocarea a 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027. Acest sistem de sprijin propus de Comisia Europeană reprezintă 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi. Această propunere a fost adoptată marți, 17 octombrie, cu 512 voturi pentru, 45 împotrivă și 63 de abțineri.

„Cincizeci de miliarde este o sumă foarte importantă, este un semn puternic al sprijinului și solidarității noastre", a subliniat europarlamentarul german Michael Gahler (PPE, dreapta), coraportor al comisiei pentru Afaceri Externe.

În total, până acum, Bruxelles-ul a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său pentru a sprijini Ucraina de când a început invazia Rusiei în această țară, în februarie 2022.

Oligarhii ruşi riscă să rămână fără averi

Repartizarea fondurilor ar urma să fie definită în funcţie de un plan de reconstrucție "pregătit de guvernul ucrainean" și "aprobat" de Bruxelles, și care ar trebui să fie "axat în mod clar pe cerințele" UE „în ceea ce privește aderarea".

Deputații europeni doresc ca activele confiscate de la companii sau cetățeni ruși de la începutul războiului să fie folosite pentru reconstrucție. O măsură pe care o susțin și Statele Unite. Penny Pritzker, reprezentanta specială americană pentru reconstrucția economică a Ucrainei, a considerat într-adevăr esențial, la sfârșitul lunii septembrie, ca Rusia să plătească "dată fiind distrugerea" pe care a provocat-o.

Ea a estimat valoarea acestor active dincolo de Atlantic la aproximativ opt miliarde de dolari, recunoscând totuși că mai este încă o muncă legală lungă de făcut înainte ca acestea să poată fi utilizate pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei.

Deputații europeni doresc, de asemenea, să întărească anumite cerințe legate de lupta contra fraudei, corupției sau conflictelor de interese. De asemenea, ei solicită un "portal web unic" care să ofere transparență cu privire la volumul ajutorului și alocarea acestuia. „Oferim garanții pentru a evita orice deturnare, orice risipă, orice corupție. Cerem transparență și controale", a spus europarlamentarul Michael Gahler.

Sunt necesare aproape 380 de miliarde

Deşi suma alocată este colosală, suma totala este faraonică. Redresarea globală a economiei Ucrainei va costa 411 miliarde de dolari (aproximativ 378 de miliarde de euro), potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, ONU, Uniunii Europene și guvernului ucrainean. De două ori mai mult decât PIB-ul țării. O sumă care evident va crește pe măsură ce conflictul continuă.

De asemenea, Ucraina va putea conta pe sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Această instituție, înființată în 1991 pentru a ajuta țările din fostul bloc sovietic să treacă la o economie de piață, a indicat la începutul lunii octombrie că intenționează să-și dubleze finanțarea pentru țară atunci când va veni momentul reconstrucției.

Aceasta ar trebui să ajungă astfel la aproximativ „3 miliarde de euro pe an, cu accent pe sectorul privat, dar și pe infrastructurile mari", a precizat președinta acesteia, Odile Renaud-Basso, pentru AFP.

Sursa foto: Twitter

Oligarhii, resursă pentru o reconstrucție care „nu poate aștepta”

Această reconstrucție nu poate aștepta în niciun caz până la sfârșitul conflictului, potrivit Penny Pritzker.

„Efortul pe termen lung de a relansa economia Ucrainei trebuie să aibă loc acum. Trebuie să înceapă acum. Chiar și în mijlocul unui război și a unor lupte în desfășurare", a declarat ea reporterilor la Bruxelles la sfârșitul lunii septembrie.

O părere împărtășită de Oryssia Loutsevitch, de la programul Rusia și Eurasia la think tank-ul britanic Chatham House. „Ucraina trebuie să înceapă reconstrucția în timpul războiului pentru a-și susține frontul intern", estima ea în august.

Locuitorii rămaşi în țara lor au nevoie de locuințe. Pe lângă locuințe, războiul a distrus mii de școli, spitale și clădiri administrative, fabrici, poduri și drumuri, infrastructură energetică și instalații portuare.

Dar pentru a lansa cu adevărat această reconstrucție, anumite obstacole mai trebuie înlăturate, potrivit Penny Pritzker. Necesitatea creării unui mediu care să permită companiilor occidentale. Obișnuite cu anumite reguli și practici legale, să investească cu încredere în Ucraina.

„Reformele și reconstrucția trebuie să avanseze mână în mână", a insistat ea. Companiile internaționale sunt, de asemenea, așteptate să participe la a doua conferință "Reconstruirea Ucrainei", programată în noiembrie în Polonia.