Evenimentul Zilei > Economie > Lovitură decisivă pentru Sevil Shhaideh. Decizie radicală a ministrului Economiei
Lovitură decisivă pentru Sevil Shhaideh. Decizie radicală a ministrului Economiei

Lovitură decisivă pentru Sevil Shhaideh. Decizie radicală a ministrului Economiei

La şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la OMV Petrom, care a avut loc vineri, ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a solicitat revocarea fostului premier Sevil Shhaideh din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere

UPDATE 11 ianuarie ora 18: 50 După ce, vineri, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, solicitat OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în vederea revocării lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, astăzi, el explică, pe facebook, și de ce este necesară înlocuirea fostul vicepremier din vremea guvernării PSD. Virgil Popescu nu are rețineri în a sublinia că în mandatul său de ministru are nevoie de oameni profesioniști și integri.

„Am solicitat OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor în vederea revocării doamnei Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere.

OMV Petrom este un jucător important pe piața de energie românească și europeană, iar statul român, care deține aproape 21% din capitalul social al acestei companii, trebuie să ia decizii care să nu afecteze capitalul de imagine și performanțele economice ale companiei.

Unul dintre obiectivele mandatului meu este acela de a susține în funcții importante ale instituțiilor din subordinea mea oameni pregătiți și asupra cărora nu există semne de întrebare cu privire la profesionalismul și integritatea lor.

Acționariatul român al OMV Petrom nu trebuie să-și permită să mențină în asemenea poziții de decizie persoane cu abordări discutabile și care au făcut parte dintr-o guvernare care a adus grave prejudicii economiei românești, ” precizează, Virgil Popescu, pe facebook.

„Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în numele statului român, în calitate de acţionar care deţine un număr de 11.690.694.418 acţiuni, reprezentând 20,6389% din capitalul social al OMV Petrom (…) solicită Directoratului convocarea adunării generale ordinare a acţionarilor, pentru dezbaterea şi aprobarea următoarelor subiecte: 1. Revocarea doamnei Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom”, se arată în convocator.

Pe punctul doi al ordinii de zi se află alegerea unui nou membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, fără însă a fi precizat vreun nume.

De asemenea, se va spabili şi durata mandatului noului membru. Ministerul propune ca aceasta să fie durata rămasă neexecutată din mandatul predecesorului, respectiv 28 aprilie 2021.

În octombrie 2017, Sevil Shhaideh fusese numită membru în Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, membru al Comitetului de Audit şi membru al Comitetului Prezidenţial şi de Nominalizare ale companiei.

Acest lucru a fost posibil deoarece Mihai Busuioc a renunţat la mandat, iar locul devenise vacant.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra, potrivit agerpres.ro