Mai multe orașe din țară ar putea rămâne fără căldură începând din zilele următoare. Primăriile au rămas fără bani pentru achiziția gazelor necesare producerii agentului termic, iar CET-urile locale nu mai pot furniza căldură către orașe.
Situația cea mai dificilă este în municipiul Giurgiu, al cărui primar a transmis o scrisoare deschisă Guvernului şi parlamentarilor din coaliția de guvernare. Primarul Adrian Anghelescu cere ajutor financiar de urgență pentru a continua furnizarea de căldură în oraș. În caz contrar, avertizează edilul, agentul termic va fi livrat doar către Spitalul Judeţean şi către instituţiile sociale.
Adrian Anghelescu a arătat că în anul 2021, a alocat, de la bugetul local, suma de 5,5 milioane de lei pentru subvenţia la încălzire aferentă întregului sezon rece. Din cauza scumpirilor, suma plătită pentru doar două luni se ridică la 16 milioane de lei.
Or, atrage atenția primarul, fără un ajutor financiar, Uzina Termoelectrica Production Giurgiu va trece pe planul de urgență. Iar acesta prevede ca agentul termic să fie furnizat doar către spitalul județean și către instituțiile sociale.
Situații similare se întâlnesc și în alte orașe, printre care și Timișoara. În această localitate, la sfârșitul anului trecut peste 50 de mii de locuințe au rămas fără apă caldă și căldura.
Mai multe orașe din țară au nevoie de bani pentru căldură
Și în București este nevoie de un ajutor financiar de la guvern pentru acoperirea costurilor cu furnizarea energiei termice. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a avut mai multe discuții cu premierul, solicitând bani pentru termoficare. Până în prezent, banii nu au venit, Nicușor Dan primind doar promisiuni.
Disputele cu Gabriela Firea, fostul primar PSD al municipiului București nu au fost de natură să ajute. Ministrul Finanțelor, PSD-istul Adrian Cîciu, nu a considerat necesar să susțină demersul primarului general menit să asigure căldura în Capitală.
Costul gigacaloriei s-a dublat, la începutul anului, de la 490 de lei la 980 de lei, dar Primăria mai are nevoie de câteva sute de milioane pentru a acoperi datoriile.
Guvernul are ca soluție alocarea de bani din fondul de rezervă, către municipiile care au nevoie urgent de bani. Astfel de soluții au mai fost aplicate și lunile trecute, însă discreționar, pentru anumite localități.