Cel mai căutat lord al drogurilor din Mexic a fost arestat. Cine e Joaquin "Micuțul" Guzman

Cel mai căutat lord al drogurilor din Mexic a fost arestat. Cine e Joaquin "Micuțul" Guzman

Joaquin Guzman, cunoscut şi sub porecla El Chapo (Micuţul - n.r.), era liderul cartelului Sinaloa, care controlează traficul de droguri pe ruta Mexic - SUA.

Guzman era căutat încă din 2001, când a reuşit să evadeze, într-un coş de rufe, dintr-o închisoare de maximă securitate. Pe capul lui Guzman, SUA pusese o recompensă de 5 milioane de dolari. Traficantul de droguri a fost prins, în urma unei operaţiuni comune a autorităţilor mexicane cu brigada anti-drog din SUA, Guzman fiind transportat direct la închisoare. În ciuda faptului că era căutat atât de autoritățile americane, cât și de cele mexicane, Joaquin Guzmman a coordonat, timp de 13 ani, un imperiu de miliarde de dolari care era principalul furnizor de cocaină și marijuana al SUA. Cartelul pe care îl conducea avea ramificații până în Europa și Asia, iar în Mexic a provocat moartea a zeci de mii de oameni.  Din 2001 și până în prezent, s-au vehiculat diverse variante cu privire la locul unde s-ar fi ascuns Guzman: Guatemala, Argentina, Bolivia și chiar SUA, unde soția lui a născut gemeni. Însă, lordul drogurilor a fost prins, chiar în mijlocul unei petreceri, în Mazatlan, Sinaloa, regiunea unde cartelul său își are cartierul general. 

Anchetatorii au descoperit în ascunzătoarea acestuia un adevărat arsenal: 97 de puști, 36 de pistoale, două lansatoare de grenade, un lansator de rachete și 43 de vehicule, dintre care câteva erau blindate. De altfel, acesta avea șapte case, conectate între ele prin intermediul unor tunele, care i-ar fi permis astfel să scape de poliție.  Anii 1980, primul contact cu drogurile Joaquin Guzman s-a născut într-o familie săracă, la poalele munților Sierra Madre, din regiunea Sinaloa și a renunțat la școală când era în clasa a treia. Primul contact cu lumea drogurilor l-a avut în anii 1980, când a început să lucreze, ca expert în logistica aeriană, pentru cel mai mare traficant de droguri din Mexicul acelor vremuri. Profitând de cererea din ce în ce mai mare de cocaină de pe piața americană, Guzman și-a pus la punct o rețea de contacte importante pe ruta Columbia - Arizona, iar în 1989, când fostul său patron a fost arestat, Guzman își pusese deja pe picioare propriul cartel. În 1993, a fost acuzat în SUA de spălare de bani și, trei luni mai târziu, a fost arestat, în Mexic, pentru trafic de droguri și crimă, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare. Până în 2001, când a reușit să evadeze, și-a condus cartelul din închisoare, prin intermediul unuia dintre frații săi.

Ne puteți urmări și pe Google News