Johnson a precizat că „lucrează cu aliații americani și europeni la construirea unui răspuns”. Dosarul iranian se află în centrul preocupărilor Adunării generale a ONU, care are loc săptămâna aceasta.

„Pot să vă spun că Regatul Unit atribuie Iranului responsabilitatea foarte probabilă pentru atacurile de la Aramco”, a spus premierul britanic.

Downing Street a declarat că aceste atacuri au fost făcute cu drone și rachete de croazieră.

În drum spre Adunarea Generală a ONU, ale cărei dezbateri încep astăzi, Johnson a lansat și posibilitatea trimiterii de trupe în Arabia Saudită pentru o ajuta să-și apere instalațiile petroliere, chiar dacă a insistat, citat de Politico, asupra faptului că Marea britanie vrea să „dezamorseze tensiunile din regiunea Golfului”.

„Vom examina cum am putea fi utili dacă am fi întrebați – pe baza planului exact”, a spus el, adăugând că Londra va „lua în considerare” orice solicitare de ajutor militar din partea Arabiei Saudite și a Statelor Unite, „în funcție de un plan exact”.

Donald Trump a trimis deja trupe pentru a ajuta apărarea aeriană și antirachetă saudită. Johnson a indicat că este gata să se întâlnească, astăzi, cu președintele Iranului, Hassan Rohani, în marja summit-ului ONU.

Premierul britanic a mai declarat că punerea la punct a unui răspuns internațional în urma atacului atribuit Teheranului va fi în centrul „eforturilor sale” la summit-ul din New York.

„Dificultatea este de știut cum trebuie organizat un răspuns adecvat”, a estimat Johnson, precizând că va discuta cu președintele Franței, Emmanuel Macron (care, prudent, a declarat că va negocia o mediere pentru reluarea discuțiilor SUA-Iran) și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE