Unic în România. Poiana în formă de inimă, creată de natură
- Ramona Rotaru
- 16 septembrie 2023, 17:00
Meteorologii au anunțat o toamnă călduroasă, numai bună de vizitat locuri impresionante în natură. Dacă pe perioada verii mulți au mers la mare, toamna ei își îndreaptă atenția spre zonele montane. Un loc inedit, pe care îl poți vizita în acest anotimp, este poiana în formă de inimă, creată de natură.
Un loc inedit de vizitat toamna se află la poalele Apusenilor, în județul Alba. Acolo este o poiană în formă de inimă, creată de natură. Locul este cunoscut și ca „Poiana dragostei” și se află în localitatea Bucerdea Vinoasă, la aproximativ 20 de kilometri de Alba Iulia.
Inima care face ca această poiană să fie cu totul deosebită a fost creată de natură, în urmă cu sute de ani. Ea se află în mijlocul a 260 de hectare de pădure de stejar. Este situată în apropierea vârfului Piatra Craivei. Acolo a existat o cetate dacică. Unicitatea locului îl face să fie trecut pe lista locurilor de vizitat toamna.
Poiana în formă de inimă se vede în plan vertical de la o distanţă de 2 kilometri de pe versantul opus din satul Craiva. Localnicii din zonă își amintesc că în urmă cu câteva decenii se întâlneau în poieniţă şi încingeau hore de răsuna tot codrul.
Pentru că este un loc inedit, nu se poate ca în jurul său să nu fie create și câteva povești sau legende. Se spune că acolo sunt ascunse comori de pe vremea dacilor. Bătrânii pun mai multă sare și piper în aceste povești. Ei sspun că oamenii care au plecat în căutarea comorilor nu s-au mai întors niciodată. Tot legenda spune că stigătele lor se aud şi acum în inima pădurii.
„Doar cei străini de loc poate mai sesizau forma aparte a poienii, în rest nu au existat poveşti cu privire la existenţa acestei poieni. Localnicii nu i-au acordat nicio atenţie specială în ultima vreme“, a afirmat Traian Rusu, primarul comunei Ighiu.
De ce să pui poiana în formă de inimă pe lista locurilor de vizitat toamna
Edilul comunei spune că această poiană în formă de inimă are o vechime de aproximativ opt decenii. Ea s-a format ca urmare a defrişărilor pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare. Primarul mai spune că nu crede că cineva a intenționat să de-a această formă, ci pur și simplu așa s-a nimerit. Poiana este și locul de unde oamenii cosesc iarbă pentru a da de mâncare la animale.
„În poiană se pun iarna fânăriţe şi hrană pentru căprioare, mistreţi, lupi şi vulpi. Pădurea este composesorată cetăţenilor şi se expoatează în regim silvic”, a mai explicat primarul. Acesta nu exclude ca locul să fie acolo chiar de 100-200 ani, însă oamenii să îl observe mult mai târziu.
Poiana în formă de inimă este cunoscută de localnici ca „La Ursoaie” și a fost la un pas să devină imaginea județului. Autoritățile au încercat să promoveze turistic zona. S-au lovit de refuzul proprietarilor. Aceștia nu au permis ca poiana să fie folosită ca imagine a zonei. S-a întâmplat la începutul anului 2013, lucru care a făcut ca proiectul să fie abandonat.
Poiana în formă de inimă, pe care vă propunem să o treceți pe lista locurilor de vizitat toamna, a fost prezentată și apreciată la evenimentele turistice din străinătate. Accesul până în poiană este unul destul de simplu, urmându-se drumul judeţean 107H, pe ruta Ighiu – Cricău. Apoi se face stânga spre satul Bucerdea Vinoasă. După aproximativ 3 kilometri, la ieşirea din sat există un drum la stânga care străbate o porţiune de pădure până la intrarea în poiană.
Frumusețea creată de natură este apreciată doar de turiștii care se încumetă să parcurgă zona pentru a ajunge către alte destinaţii din apropiere. Una dintre acestea este stânca Piatra Craivi. Potrivit legendelor, ultimul refugiu al regelui dac Decebal. Acesta s-ar fi ascuns acolo de armată romană ce cucerise deja cetăţile din Munţii Orăştiei.