Locul unde turiștii sunt la un click distanță de munte. Piatra Craiului, o binecuvântare și pentru nevăzători

Locul unde turiștii sunt la un click distanță de munte. Piatra Craiului, o binecuvântare și pentru nevăzători

Zărnești – locul de unde pornesc turiștii spre Piatra Craiului, dar și locul de unde pot călători virtual spre culmile acestuia. Acest lucru este posibil prin intermediul Centrului de vizitare, unic în România, afl at la poalele munților din Zărnești.

Unic în România, centrul de vizitare din Zărnești le promite turiștilor să îi poarte într-o altfel de lume. Dotat foarte modern, cei mici și cei mari, pot vedea Parcul Național Piatra Craiului fără a fi nevoiți să urce pe munte, iar în plus pot afla și informații despre plantele și animalele protejate din cadrul parcului.

Experiență senzorială

Aproximativ 15.000 de persoane au trecut pragul centrului de vizitare, inaugurat în 2016 și realizat cu o investiție de șase milioane lei prin fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată ajunși aici, turiștii trăiesc o altfel de experiență, una senzorială. Iar mulți nu se mulțumesc numai să arunce un ochi, ci își doresc să pornească și în drumeții pe traseele turistice puse într-unul dintre cele mai spectaculoase masive din România şi chiar din Europa - Piatra Craiului.

Spaţiul interior al Centrului de Vizitare este realizat ca un traseu în circuit, care odată parcurs oferă informaţii cu privire la flora, fauna, geologia, zona de creastă şi grohotiş, peşterile, comunităţile locale şi traseele turistice din Parcul Naţional Piatra Craiului. „În centrul de vizitare a Parcului Național Piatra Craiului, turiștii pot descoperi animalele, plantele, peisajele protejate din parc.

Centrul de vizitare este ca un traseu turistic în circuit. Avem săgeți care indică direcția și marcaje turistice amplasate din loc în loc, iar vizitatorul, cu ajutorul ecranelor tactile, poate descoperi animăluțele expuse din cadrul centrului de vizitare și totodată să vadă și cum arată în realitate”, a povestit Andreea, cea care a fost ghidul jurnaliștilor EVZ în centrul de vizitare. Acest centru este pentru absolut toată lumea. Centrul este amenajat și pentru nevăzători – există o bandă albă, care urmează întregul traseu pentru a-i ajuta pe aceștia. De asemenea, la fiecare dioramă sunt panouri în braille.

 

În mijlocul centrului de vizitare se află o machetă a Pietrei Craiului pe care se pot proiecta hărți pe diferite tematici – geologice, hărți de habitat, dar și trasee turistice. Practic, vizitatorul poate proiecta orice hartă dorește pe acea machetă și poate admira masivul Piatra Craiului

Lângă macheta masivului Piatra Craiului se află o ladă cu nisipis interactiv – o adevărată bijuterie atunci când vizitatorii sunt grupuri de copii. Cu ajutorul acesteia, cei mici pot vedea cum plouă, cum se formează câmpii, dealuri, podișuri și munți. Profesorii care au venit cu copiii de la clasă și au vizitat centrul și-ar fi dorit să poată beneficia și ei de acest lucru la orele de la școală.

 

Centrul de vizitare are o stână tradițională în miniatură, din Parcului Național Piatra Craiului, dotată cu câteva obiecte tradiționale. Traseul continuă cu o pădure artificială, iar după aceea turiștii pot exploata o peșteră unde admiră stalactitele, stalagmitele și liliecii. „Când avem grupuri de copii ne oprim, ascultăm sunetele, vorbim despre lilieci, cât de important este să protejăm aceste animăluţe şi aceste formaţiuni”, conchide Andreea.