O zi într-o celulă de arest preventiv este o experiență dură care îi face pe mulți cercetați să-și recunoască faptele și să coopereze cu anchetatorii. În aceste temnițe, fiecare „oaspete” are la dispoziție aproximativ doi metri pătrați.
Arogantul primar PSD Radu Mazăre, liberalul Dan Radu Rușanu, Gruia Stoica (patronul Grupului Feroviar Român), regele asfaltului Nelu Iordache sau baronul Gheorghe Bunea Stancu sunt câteva dintre vedetele obișnuite cu luxul care au făcut cunoștință în ultimul timp, măcar pentru 24 de ore, cu unul din cele mai cumplite locuri din România: temnița de arest preventiv.
În pușcărie sunt condiții
Mulți dintre cei care trec prin beciurile de la Cercetări Penale, chiar și cu un mandat de reținere de o singură zi, răsuflă ușurați când ies de acolo, chiar dacă apoi ajung definitiv în penitenciar pentru câțiva ani. „Vă spun sincer că atunci când pleci din arestul preventiv şi ajungi la Penitenciarul Poarta Albă, zici că L-ai prins pe Dumnezeu de picior! Acolo, la penitenciar, sunt condiții!”, povestește Marius Ciobanu, fost director al ITM Constanța, arestat preventiv în 2009 pentru 29 de zile.
Iată care sunt condițiile considerate infernale din arestul preventiv, așa cum au fost povestite de „vizitatori”.
SE MĂNÂNCĂ ȘI DE PE JOS.Pentru că nu există farfurii pentru toți reținuții, unora li se pune piureul în mână pe care îl mai scapă pe podea. Unii îl ridică și îl mănâncă.
MENIUL DIN TEMNIȚĂ. De obicei, dimineața se mănâncă marmeladă cu ceai, ciorbă la prânz sau piure și supă la cină. Carnea este dată, de obicei, o dată pe săptămână.
LUMINĂ DOAR DE LA NEON. În multe din celule nu intră lumina Soarelui, lumina fiind de la neon sau bec. Gigi Becali s-a plâns că îl înnebunea acest lucru.
PACHEȚELUL. Arestații preventiv au voie să primească un singur pachet pe săptămână de la familie.
FĂRĂ TELEVIZOR. În multe beciuri de arest preventiv nu este permis televiziorul.
TOALETA ESTE ÎN ACELAȘI LOC CU CHIUVETA. Multe beciuri au de fapt un WC turcesc. Unele celule nu au nici așa ceva, așa că nevoile se fac într-o găleată.
„Nu este cazare hotelieră”
„Nimeni nu a murit de foame. Detenție înseamnă spațiu mic, mâncare modestă, întuneric, stres, nevoia de a conviețui cu alți deținuți. Mulți se așteaptă să aibă cazare hotelieră la arest. Nu poate fi așa”, ne-a explicat un fost anchetator.
Colegii de temniță nu mai sunt aleși
Temnițele de la Cercetări Penale sunt de doi, patru sau opt cercetați în stare de arest sau reținuți. Dacă în penitenciare, colegii de celulă ai unor deținuți vedetă sunt aleși pe sprânceană de directorii de închisoare, la arestul preventiv „starurile" împart uneori celula cu infractori comuni: hoți, violatori și chiar ucigași. La prima vizită în arestul de la Cercetări Penale, în urmă cu cinci ani, Gigi Becali a fost coleg cu spionul Floricel Achim, cel care a vândut secrete de stat ale Ministerului Apărării, dar și cu mai mulți consumatori de droguri pe care chiar a declarat că a vrut să-i aducă pe calea cea bună. Nelu Iordache, acuzat de deturnare de fonduri pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, a fost coleg cu primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu - cercetat pentru luare de mită. În acest an, în luna aprilie, Radu Mazăre a fost și el reținut pentru 24 de ore în cazul locuințelor sociale din Constanța. A fost cazat într-o celulă cu fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu. Primarul Constanței s-a plâns și el de condițiile mizere din temniță, dar și de sforăitul liberarului care nu l-a lăsat să ațipească pe timpul nopții.