Locul din România care NU SE SUPUNE legilor naturii. Cum arată lacul de poveste, care NU ÎNGHEAȚĂ niciodată I FOTO

Locul din România care NU SE SUPUNE legilor naturii. Cum arată lacul de poveste, care NU ÎNGHEAȚĂ niciodată I FOTO

Există un loc de poveste în România, care nu se supune legilor naturii. Un lac a cărui culoare este turcoaz perfect și care, indiferent cât de frig ar fi afară, nu îngheață niciodată.

Lacul Ochiul Bei din Caraș Severin nu este nici pe departe cunoscut precum alte obiective turistice din Banat, cum ar fi, bunăoară, celebra cascadă Bigăr sau ”tunelul iubirii”. Este însă un loc despre care localnicii spun că e fermecat. Iar asta se vede mai ales iarna când, indiferent cât de gros e stratul de zăpadă din jur, apa lacului nu îngheață, ci strălucește, ireal, în albastru turcoaz.

Aflat la o altitudine de 310 metri, lacul Ochiul Bei, monument protejat aș naturii, se găsește în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, la aproape două ore și jumătate de mers cu mașina, de la Timișoara. La intrarea în parc se percepe o taxă de 5 lei, lar pentru a vedea lacul, turiștii mai au de parcurs, pe jos, un traseu ușor de o oră, prin pădure.

De ce nu îngheață Lacul Ochiul Bei

Locul în care s-a format lacul are forma unui crater oval sau ”ochi”, cum spun localnicii, cu o adâncime de 3,6 metri și o lungime de 20 de metri. Apa lacului este în permanență limpede și albastră, încât turiștii pot urmări în ea cum înoată păstrăvii.

Culoarea lacului se schimbă mereu după vreme și în timpul zilei, de la albastru deschis până la albastru verzui-închis.

Apa din lacul Ochiul Bei mai are însă o calitate aparte: nu îngheață niciodată, deoarece, atât iarna cât și vara, temperatura ei este constantă, situându-se între 4 și 8 grade Celsius. Acest lucru se datorează unui izvor care se află sub lac și care împrospătează mereu apa.

Legendele lacului ireal de albastru

O poveste transmisă din vorbă în vorbă arată că lacul s-a format în timpul ocupației otomane, după ce, în urmă cu câteva sute de ani, fiul unui bei ce domnea asupra ţinutului, în timp ce se afla la vânătoare, s-a îndrăgostit de fiica unui pastor din zonă. Acest lucru nu a fost pe placul conducătorului, care a ordonat ca fata să fie ucisă, ca să nu mai reprezinte o atracție pentru fiul său. Disperat, fiul beiului a plâns atât de mult, încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele, iar apa a luat culoarea ochilor săi. În final, fiul beiului şi-a pus, în acelaşi loc, capăt zilelor.

Oamenii locului cred că în fiecare noapte de Sânziene, în jurul lacului Ochiul Bei se strâng ielele, iar bărbații care se află în zonă vor fi vrăjiți de frumusețea lor. (Sursa foto: Vocea.biz)