Locul de pe Terra unde oamenii trăiesc de la o sută de ani în sus. Tărâmul tinereții veșnice se află în nordul Indiei
- Mihai Soica
- 12 septembrie 2021, 17:37
În nordul Indiei, există o zonă unde majoritatea locuitorilor trăiesc peste 100 de ani. În general, spun specialiștii, perioada medie de viață este de 120 de ani, maximul înregistrat fiind de 140 de ani.
Secretele sănătăți locuitorilor din Hunza sunt studiate de mulți ani, de către specialiștii în gerontologie. Unul dintre cei mai importanți specialiști care au studiat fenomenul din Hunza, unde oamenii ajung la vârste matusalemice este Robert McCarrison, fostul președinte al Comitetului de Educație Medicală postuniversitară din cadrul Universității din Oxford.
În calitate de membru al Serviciului medical indian, printre îndatoririle doctorului McCarrison s-au numărat supravegherea unui popor cunoscut sub numele de ”Hunzas”, în nordul Indiei. Timp de secole, zvonurile despre un paradis terestru ascuns într-o vale aproape inaccesibilă din înaltul Himalaya au intrigat lumea exterioară cu povești despre o "rasă pierdută" care a învățat să oprească procesul de îmbătrânire.
Călătorii ocazionali s-au întors cu povești incredibile despre o națiune în care oamenii au rămas tineri activi atât timp cât au trăit și unde bătrânii "tineri" de o sută de ani sau mai mult erau regula, în loc să fie o excepție.
După două mii de ani de izolare aproape completă , locuitorii din Hunza au făcut din secretele modului lor remarcabil de viață lungă și sănătoasă pentru restul lumii. Ei au evoluat un mod de viață, de alimentație și de gândire care le-a prelungit substanțial durata de viață și a redus dramatic susceptibilitatea la majoritatea bolilor la care sunt predispuși oamenii "civilizați".
Cum poți să trăiești peste 100 de ani
În Hunza, oamenii reușesc să trăiască până la peste o sută de ani în perfectă stare fizică și mentală. Cancerul, bolile de inimă, atacurile de cord, tensiunea arterială și bolile copilăriei fiind practic necunoscute. De fapt, bolile sunt extrem de rare.
Nu există nu există delincvență juvenilă în Hunza, iar divorțul este o raritate. Nu există închisori, nu există poliție, nu există armată. Nici nu este nevoie de ele, deoarece nu a fost raportată nicio crimă în ultimele o sută cincizeci de ani. ani.
Dr.Robert McCarrison a studiat bolile comune oamenilor din Asia. Studiul a comparat bolile comune ale popoarelor carte trăiesc în zona Asiei de Sud Est cu cele raportate la locuitorii din Hunza.
”Propria mea experiență oferă un exemplu de rasă de neegalat în ceea ce privește perfecțiunea fizică și de sănătate. Mă refer la oamenii din statul Hunza, situat în extremitatea nordică a țării. La acest popor, durata de viață este extraordinar de lungă. În perioada în care i-am studiat pe acești oameni, nu am văzut niciodată un caz de dispepsie astenică, de ulcer gastric sau duodenal, sau de apendicită, sau de colită mucoasă, sau de cancer”, a spus dr. McCarrison.
Ce mănâncă oamenii din Hunza
Singura diferență pe care medicul a găsit-o în viața celor care locuiesc aici, este alimentația. ”Hunzacii” practicau o formă spartană de alimentație. Hrana lor consta în principal din fructe crude și fructe de pădure, legume, cereale integrale, produse lactate din lapte de nucă de capră și, ocazional, o mică porție de carne, de obicei în timpul sărbătorilor și al nunților.
Oamenii mai cultivă mere, pere, piersici,caise, cireșe negre și roșii, mure. Sâmburii caisului proaspăt sunt sparți și se mănâncă în formă crudă. Ei mănâncă legumele în mare parte crude.
Cultivă salată spanac, morcovi, mazăre, napi,dovlecei, etc. În plus, în zonă există și cereale integrale: grâu, orz, hrișcă și cereale mici. Din cereale alimentare ei mănâncă grâu și foarte mult mei. Prin măcinarea cu piatră, boabele întregi rămân în făină și ca urmare este foarte hrănitoare. Fructe cu coajă lemnoasă: nuca persană, migdalele, nucile pecan, alunele, caisele miez. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi de înaltă calitate. Foarte puține grăsimi de orice fel sunt consumată de populație prin ghee, ulei de unt de caise și cantități neglijabile de grăsimi animale.
Uleiul din sâmburi de caise este cea mai importantă sursă de grăsimi. Produse lactate: lapte proaspăt, nefiert, nepasteurizat și lapte bătut, unt, brânză de vaci, iaurt și lapte acru. Carne nu constituie o parte importantă a locuitorilor din Hunza.