Locuințele care nu mai pot fi vândute. Ordonanța pregătită de Guvern
- Julieta Savitchi
- 10 ianuarie 2024, 19:11
Locuințele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate nu vor mai putea fi vândute. Guvernul a luat această decizie după ce au fost descoperite mai multe scheme ilegale de înstrăinare a locuinţelor.
Locuinţe pentru profesori şi medici. Guvernul României a pregătit o ordonanţă de urgenţă privind locuinţele destinate tinerilor medici sau profesori pentru a nu mai putea fi vândute.
Totodată, vor fi stabilite tarife minime de închiriere a locuințelor ANL. Iar autoritățile locale vor fi penalizate dacă nu transferă la timp chiriile la buget.
Locuinţe pentru profesori şi medici. Vânzarea, exclusă
Guvernul a pregătit excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor destinate închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate.
Executivul a dat de înțeles că aceste locuințe au fost cumpărate doar pentru a fi revândute ulterior.
Până acum, beneficiarii acestor tip de locuinţe erau în drept să le cumpere după expirarea termenului de 6 ani consecutivi de la data încheierii.
Chirii mai scumpe pentru tinerii specialişti
Pentru că a identificat situații în care chiria era mică, Guvernul va stabili și un plafon minimal al chiriilor stabilite în funcție de coeficienții luați în calcul la repartizarea locuințelor ANL.
Astfel, conform proiectului, „nivelul maxim lunar al chiriei” nu poate fi mai mic de:
- în cazul tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani
- în cazul tinerilor cu vârsta de peste 35 de ani
Locuinţe pentru profesori şi medici. Noi obligativităţi impuse autorităţilor
Guvernul va institui obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate. Dar şi cele care devin vacante în termen de 90 de zile.
Iar după 90 de zile autorităţile vor trebui să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate în contul ANL deschis la Trezoreria Statului.
Sursa foto: arhiva EVZ
În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.
„Necesitatea modificării actului normativ a plecat de la atragerea de urgență a unor surse de finanțare pentru construcția de locuințe pentru tineri. Inclusiv pentru specialiștii din diverse categorii socio-profesionale. Coroborat cu Decizia nr. XII/4/09.09.2022, Curtea de Conturi a României care a dispus recuperarea sumelor ce trebuiau virate de autoritățile publice locale”, arată Executivul.