Tensiuni Chişinău – Tiraspol. Krasnoselski se răzbună pe anularea facilităţilor vamale

Tensiuni Chişinău – Tiraspol. Krasnoselski se răzbună pe  anularea facilităţilor vamaleSursa: Arhiva EVZ

Companiile de sub jurisdicția Chișinăului, care activează în regiunea transnistreană vor plăti de acum înainte pentru gaz, energie electrică, încălzire și apă la tarifele stabilite de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Același lucru este valabil și pentru persoanele care lucrează în organele și întreprinderile de stat de pe malul drept. Dar care locuiesc în regiunea transnistreană.

Chişinău – Tiraspol. Tiraspolul a luat astfel de măsuri după ce Chișinăul a anulat privilegiile vamale pentru companiile din stânga Nistrului.

Într-un comentariu pentru newsmaker.md, Biroul politici de reintegrare a declarat că Chișinăul va cere explicații de la reprezentantul politic de la Tiraspol și va discuta această problemă la reuniunea delegațiilor, care va avea loc în această lună.

Chişinău – Tiraspol. Krasnoselski face presiuni

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat pe 9 ianuarie, într-un comunicat, că „situația geopolitică tensionată” de-a lungul perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra umplerii trezoreriei. Şi „necesită o revizuire a abordărilor într-o serie de domenii”.

În mod special, s- a decis că „de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în Republica Moldova”.

„Modificările îi vor viza și pe cei care lucrează în organele și administrațiile publice, organizațiile, instituțiile sau întreprinderile unitare din statul vecin. Dar care locuiesc în Transnistria.

Astfel, pentru 1 metru cub de gaz angajații organizațiilor moldovenești vor plăti 15,97 ruble PMR, pentru 1 kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble PMR, pentru 1 metru cub de apă – peste 11 ruble PMR. Costul încălzirii pe lună va fi de 2 942 de ruble PMR, se arată în comunicat.

De asemenea, Tiraspolul a introdus taxe vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pîrîta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.

Tensiuni Chişinău-Tiraspol

Tensiuni Chişinău-Tiraspol. Sursa foto: arhiva EvZ

„Se vor aplica următoarele proceduri vamale: acordarea liberului de vamă pentru consum intern, export, import temporar și reexport.

Anterior, pentru această categorie de utilizatori de terenuri era în vigoare un regim vamal special. Care nu prevedea colectarea taxelor vamale și a plăților vamale atunci când se efectuau operațiuni privind activitatea economică externă. Acum abordarea este unificată”, au spus reprezentanții Tiraspolului.

De asemenea, așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au anulat privilegiile pentru importul temporar al vehiculelor înmatriculate pe malul drept al Nistrului.

Chișinăul va cere explicații

„Pentru a avea mai multă claritate pe acest subiect va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol.

Cu solicitarea prezentării explicațiilor de resort, precum și se va aborda problema la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Preconizată pe parcursul lunii ianuarie curent”, au declarat reprezentanții Biroului politici reintegrare.

Schimbarea cadrului de reglementare pentru companiile din regiunea transnistreană are scopul de a include treptat aceste companii în spaţiul economic şi comercial unic al Republicii Moldova. Şi de a asigura o concurenţă loială pentru toţi agenţii economici din ţară, a explicat pentru NewsMaker Biroul de Reintegrare.

Chişinău – Tiraspol. Firmele din stânga Nistrului, obligate să achite în bugetul Republicii Moldova

Liderul de facto de la Tiraspol,Vadim Krasnoselski, se arată indignat.

El a publicat o adresare video către conducerea de la Chişinău. Krasnoselski acuză „colectarea forţată” a taxelor vamale de la entităţile economice din stânga Nistrului. El spune că această practică „nu reprezintă valori europene. Ci o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială”, relatează Vocea Basarabiei.

Vadim Krasnoselski

Sursa foto: captura video

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova. Astfel, firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.