Locuințe de necesitate pentru cei care stau în clădiri cu risc seismic

Locuințe de necesitate pentru cei care stau în clădiri cu risc seismic

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că analizează posibilitatea introducerii unor noi facilităţi pentru proprietarii clădirilor cu risc seismic care urmează să fie consolidate, inclusiv ca aceştia să rămână în locuinţa de necesitate chiar şi după finalizarea lucrărilor.

De asemenea, a mai spus vicepremierul, este luată în calcul introducerea unor avantaje pentru proprietarii spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință: finanţarea integrală de la bugetul de stat a consolidării; rambursarea sumei alocate de stat pentru consolidare în cinci ani de la recepţie; rate lunare cu o dobândă fixă de 5% pe an. „Vom da posibilitatea oamenilor, de exemplu, de a rămâne în aceste locuinţe de necesitate, noi, pentru totdeauna, dacă și ei își doresc acest lucru”, a declarat Dîncu. El a mai spus că persoanele care vor accepta să rămână în locuințele de necesitate, ar putea să primească și o recompensă.

„La parterul multor blocuri de genul acesta sunt spaţii cu destinaţie comercială, birouri sau alte lucruri. Propunem - şi asta se va introduce foarte rapid în lege - odată cu terminarea acestui studiu-pilot: vom încerca să finanţăm integral de la bugetul de stat consolidarea, rambursarea sumei alocate de stat pentru consolidarea unei clădiri care are destinaţie comercială în cinci ani, cu o dobândă fixă. Deci vom încerca să dăm prin aceasta posibilitatea ca să existe un timp mai lung pentru ca să poată proprietarul să plătească”, a explicat vicepremierul, care a mai precizat că specialiştii din cadrul Ministerului Dezvoltării discută cu cei de la Ministerul Justiţiei pentru a identifica şi soluţii de natură legislativă, astfel încât siguranţa colectivă să aibă întâietate faţă de interesul individual, în vederea executării lucrărilor de consolidare.