Editura Evenimentul si Capital

Locuințe de lux din Capitală, clădiri sociale

Autor: | | 0 Comentarii | 153 Vizualizari

16 mai 1910 - la Bucureşti a fost înfiinţată Societatea Comunală pentru Construirea de Locuinţe (SCCL Bucureşti). La începutul secolului trecut, politicienii vremii au ascultat sfatul specialiştilor şi au reglementat accesul la locuinţe de calitate (aşa numitele « locuinţe ieftine » sau « locuinţe economice » construite de comună urbană Bucureşti sau întreprinderi, via SCCL Bucureşti), scrie specialistul în locuire pe pagina sa de facebook, Bogdan Suditu.

Cincinat Sfinţescu participase cu un an mai înainte la primul congres european pentru locuinţe sociale de la Viena, iar în anul următor …s-a pus în practică, cu respectarea terminologiei specifice, « înlesnirea procurări de locuinţe ieftine şi sănătoase populatiunii nevoiaşe a Capitalei” …

Actul a fost semnat de Regele Carol, de ministrul de interne I.I.C.Brătianu şi de ministrul de justiţie Toma Stelian (cel care din patriotism, a lăsat moştenire Statului Român şi cetăţenilor săi , atât colecţia să de artă, cât şi palatul din Sos.Kiseleff – palat devenit astăzi sediul al partidului ultraliberal PDS ! Bună afacere…), scrie Bogdan Suditu.

Primele reuşite ale SCCL sunt în stradă Lânăriei (sudul era zona industrială dinamică a Bucureştiului, beneficiind de electricitatea şi gazul de la societăţile comunale specifice situate pe fostul bulevard Fabrică de Gaz, astăzi Bd. Mărăşeşti). Au urmat cele din străzile Zablovski, Cornea (astăzi Gala Galaction), Caraiman, Trotuşului, Bulevardul Tei, în Floreasca, la Pieptănari, în zona Sebastian (fost Lupeasca), la Cuţitul de Argint sau chiar pe Kiseleff şi în Piaţă Lahovary etc (vezi harta C.Sfinţescu, 1933). Au fost construite până în iunie 1948, când societatea a fost desfiinţată la naţionalizarea “forţelor de producţie”,circa 4100 locuinţe. Ulterior, locuinţele respective au intrat în logică repartiţiilor şi închirierilor caselor naţionalizate, iar după 1990 au fost vândute către locatari în condiţiile cunoscute!

Astăzi, că şi acum o sută de ani, locuinţele realizate de SCCL sunt case frumoase, elegante, plăcut de locuit, uşor de amenajat, fiind situate pe parcele de dimensiuni rezonabile (adică, un pic de curticică, nu mare...dar suficient că să poţi spune “stau la casă...am ieşit în curte...”), situate în zone bine echipate edilitar, accesibile din punct de vedere spaţial (aveau tramvai încă din interbelic) şi destul de puţin accesibile din punct de vedere preţ!!

"Cred că şi acest exemplu ar trebui să fie de exemplu pentru decidenţii de astăzi din domeniul locuirii! Locuinţa socială (ieftină, economică..sau cum s-a mai numit de un secol şi 6 ani în România) este un mijloc prin care poţi sprijini evoluţia unei naţiuni să crească economic, cultural, social. Mă surprinde faptul că mulţi dintre cei ce decid (sau nu decid... ) astăzi în domeniul politicilor de locuire socială sunt ei înşişi beneficiari de locuinţa cu chirie atribuită de stat în anii 70-80 (deci socială, chiar dacă nu se chema aşa..). Mobilitatea lor socială (mulţi dintre ei sunt “cu origini sănătoase”, din familii fără resurse, fapt care le-a dat acces la şcoală, saca şi serviciu urban…) şi implicit succesul profesional de astăzi se datorează şi măsurii simple, dar eficiente, de a avea acces facil la o locuinţa decentă la începutul carierei lor profesionale şi familiale! De ce nu multuplica această măsură şi pentru alţii că ei?", a mai explicat expertul în locuire.

PS: va rog să nu confundaţi demersul meu de privind popularizarea/sensibilizarea la problematicile locuirii sociale urbane cu cel al UNPR/dep.Voichitoriu care nu pare să ştie terminologia tehnică, legislaţia în vigoare şi atributele

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate