Primarul Sibiului îl sprijină faţiş pe candidatul FDGR la consiliul judeţean.
Martin Bottesch (FDGR), actualul preşedinte al consiliului judeţean îi are contracandidaţi pe preşedinţii principalelor partide politice din Sibiu. Martin Bottesch este sprijinit de nimeni altul decât primarului Sibiului, Klaus Johannis. De altfel, ei apar împreună în mai multe afişe electorale.
Dacă la primăria Sibiului lucrurile sunt clare, pentru şefia CJ, Bottesch va trebui să „tragă” tare. Contracandidaţii săi, fostul prefect Ion Ariton (PDL) şi deputatului Ioan Cindrea (PSD), suntr politicieni cu vechi ştate şi cu o influenţă importantă în teritoriu.
În mandatul lui Martin Bottesch s-au făcut investiţii la Aeroportul din Sibiu şi în Centrul Istoric al oraşului, s-au reabilitat mai multe drmuri judeţene şi poduri din comunele şi satele sibiene. Pentru că nu are o popularitate prea mare în rândul sibienilor, mai ales la sate, Bottesch a început mai nou să bată drumurile acestora, în lung şi-n lat.
Asul din mâneca lui Bottesch poate fi însă decisiv pe 1 iunie: el beneficiază de reclama pe care Klaus Johannis i-o face în mod direct şi, pe alocuri agresiv, în rândul unui electorat sibian care nu iubeşte scandalurile politice şi nici promisiunile electorale deşarte. În sondajele comandate chiar de oponenţii lui Bottesch, acesta ocupă primul loc la o diferenţă mai mult decât confortabilă faţă de principalii doi contracandidaţi.
Pariul liderilor de partid
Catalogat cu şanse destul de bune pentru a pune probleme candidatului FDGR, fostul prefect de Sibiu şi actulul lider al PDL-iştilor sibieni, Ion Ariton, mizează pe o parte din nerealizările lui Martin Bottesch, respectiv zona de nord a judeţului şi nerealizarea centurii ocolitoare a judeţului. Chiar dacă s-a bucurat de popularitate pe perioada în care a fost prefect, Ariton are însă un trecut nu tocmai imaculat.
Imaginea acestuia este pătată de un scandal monstru, petrecut în urmă cu şase ani, pe când era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu. Atunci Ariton a fost cercetat într-un dosar în care, după mai bine de doi ani, s-a dictat neînceperea urmăririi penale.
În fine, în lupta pentru fotoliul de preşedinte al CJ intră şi liderul PSD Sibiu, actualul deputat Ioan Cindrea. Cunoscut ca o adevărată mână de fier a partidului, Cindrea mizează pe influenţa primarilor pe care PSD-ul îi are în câteva comune importante din judeţ, dar şi pe scandalul care gravitează între PDL şi FDGR la Mediaş, acolo unde saşii acuză partidul lui Boc că le-au furat canidatul la primărie. Cindrea ar putea însă să fie taxat de electorat datorită politici sale de conducere a a partidului la nivelul judeţului Sibiu, prin care a anihilat sau a dat afară din partid orice persoană ce a îndrăznit să-i critice conduita de lider local. Totul a culminat înaintea începerii campaniei electorale când mai mulţi membrii marcanţi ai filialei din municipiul Sibiu şi un consilier judeţean au demisionat sau au fost maziliţi pentru că au avut curajul să ia atitudine în faţa lui Cindrea.
MARTIN BOTTESCH
Vârsta: 55 de ani
Familie: căsătorit, doi copii Profesie şi studii: profesor, Facultatea de Matematică la Universitatea „Babeş-Bolyai“ Apartenenţa politică: FDGR Avere: o casă de locuit şi 12 hectare în Apoldu de Sus, o Dacia, 18.600 de euro şi 30.000 de lei în conturi, 71.980 lei din vânzarea unei case, 81.000 lei venit pe 2007 de la universitate şi CJ Puncte tari: reabilitarea Aeroportului Sibiu, construirea a 20 de poduri, reparaţii la drumuri
Puncte slabe: a neglijat problema şoselei de centură, este cunoscut ca fiind omul supus al lui Johannis ION ARITON Vârsta: 52 de ani Familie: căsătorit cu Carmen, are doi copii Profesie şi studii: economist, Facultatea de Ştiinţe Economice, Timişoara Apartenenţa politică: PD, PDL Avere: acţiuni de 48.000 lei la Banca Carpatica, un Mercedes (2007), două imobile de locuit în Sibiu, o casă de vacanţă în Sebeşul de Sus, un spaţiu comercial în Şura Mică, 123.000 lei venit anual Puncte tari: experienţă politică şi managerială, bine văzut de Traian Băsescu, cel care a şi decis, neoficial, numirea sa ca preşedinte la PDL Sibiu Puncte slabe: anchetat în 2002, acuzat de delapidări de miliarde de lei IOAN CINDREA Vârsta: 51 ani Familie: căsătorit, doi copii Profesie şi studii: Facultatea de Ştiinţe Economice, Timişoara Apartenenţa politică: PSD Avere: bijuterii din aur şi argint de 10.000 de euro, 25.000 de euro în conturi, un teren în Gura Râului, un apartament în Sibiu, 60.000 lei venit pe 2007 de la parlament şi universitate
Puncte tari: are de partea sa mulţi primari din judeţ, aceştia rămânându-i loiali chiar şi după alegerile din 2004 Puncte slabe: este într-o vizibilă pierdere de credibilitate în interiorul PSD, după ce a „mazilit“ o parte dintre membrii importanţi ai filialei
Citiţi şi: Johannis von Sibiu