Americanii au descins în cursul acestei săptămâni în Banat pentru a-i convinge pe agricultorii locali de importanţa utilizării modificărilor genetice.
Invitat de Ambasada SUA în România, dr. Peter Gregory, de la Universitatea Cornell din New York, a arătat în faţa câtorva zeci de agricultori şi studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului că biotehnologia în agricultură este singura soluţie ecologică şi profitabilă pentru criza globală de alimente.
Dr. Peter Gregory a promovat valenţele extraordionar de „hrănitoare şi productive“ ale porumbului de soiul YieldGard MON 180. Acesta nici măcar în SUA nu e cultivat la scară largă, şi cu atât mai puţin în Europa. Potrivit lui Gregory însă, soiul este rezistent la atacul unui vierme foarte periculos, anume sfredelitorul european al porumbului. „Acest porumb e un dezastru“ Soiul nu are, în acest moment, avizul UE pentru a fi cultivat pe teritoriul comunitar. „Soiul MON 810 a fost singurul autorizat în UE, însă autorizarea emisă în 1998 a expirat. Acum este în curs de evaluare din prisma altei directive UE, care obligă compania producă toare să ofere studii pe termen lung privind impactul asupra sănătăţii populaţiei. Acesta nu există şi este foarte posibil să nu fie autorizat“, a declarat Gabriel Păun, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. „Acest porumb este pesticid. Studii independente arată semne de toxicitate la rinichi şi ficat la animalele testate, şi că toxina prezentă în plantă ca urmare a ingineriei genetice este eliminată în sol, ajunge şi în pânza freatică şi s-a dovedit că dăunează şi altor insecte benefice ecosistemului. Acest porumb e un dezastru“, a subliniat Păun.
Sondajele de opinie independente comandate de Greenpeace arată că, anul trecut, 67% dintre români respingeau categoric alimentele provenite din plante modificate genetic. Bioingineria, adică adăugarea selectivă a unei caracteristici genetice din orice sursă, cu excepţia unor gene nedorite, are însă şi adepţi. „UE a rămas blocată într-o zonă ecologică arhaică, iar acest blocaj e politic“, a declarat fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără.