ACADEMIA MUNȚILOR ( I ) La limita dintre cer și pământ: taberele de vară de la Mănăstirea Oașa

ACADEMIA MUNȚILOR ( I ) La limita dintre cer și pământ: taberele de vară de la Mănăstirea Oașa

„La steaua care-a răsărit E-o cale-atît de lungă, Că mii de ani i-au trebuit Luminii să ne-ajungă. Poate de mult s-a stins în drum În depărtări albastre, Iar raza ei abia acum Luci vederii noastre”.

Cu doi ani înainte să moară, Eminescu scria aceste versuri încărcate de semnificație, relevând atât un sens în domeniul astronomiei, cât și unul din punct de vedere poetic. În secolul XIX, poetul se gândea stăruitor la o minune a spațiului cosmic. Lumina stelară, circulând în vid cu o viteză de propagare egală cu 300.000.000 m/s, ajunge pe bolta cerească sub forma unui punct luminos, dar puțini știu că sursa ei, și anume steaua propriu-zisă, poate să fi „murit” deja, iar ochiul uman să aibă contact doar cu spectrul luminos.

Astfel se întâmplă și în timpul existenței efemere a ființei umane. Faptele bune, acțiunile și deciziile care poartă amprenta noastră, nu generează un efect direct, imediat, ci funcționează exact ca lumina stelelor de magnitudini diferite. Mai exact, fiecare lucru săvârșit de om își are răsunet în timp, împrăștiind lumina originară, de diverse intensități și impregnând-o în sufletul celor din jur. Da, faptele oamenilor ar trebui să fie lumină, iar lumina să aducă bucurie și să apropie oamenii de Sursa autentică a existenței.

Valea Frumoasei

Undeva, pe Valea Frumoasei, într-un loc pe care oamenii obișnuiesc a-l numi „limita dintre cer și pământ”, se află așezată o stea, „în depărtări albastre”. O stea care obișnuiește să strălucească ascunsă între vârfurile brazilor de munte, fără prea mult zgomot și fără note de subsol, pecetluită fiind de urmele veșniciei. Steaua născută în miezul naturii, nu este alta decât o mănăstire tânără, dedicată tinerilor din întreaga Românie și care poartă nume de legendă: Oașa.

Și așa cum se întâmplă de fiecare dată cu o noutate care iese din tipare, Oașa reprezintă cuvântul des întâlnit pe paginile de internet. Filmulețe, documentare, conferințe și o paletă largă de peisaje imortalizate prin fotografie. Toate sunt menite să informeze și, totodată, să satisfacă acea curiozitate a exploratorului.

Însă, așa cum spunea scriitorul francez Antoine de Exupery, „Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi”.

Pentru a fi descoperită până în profunzimea ariilor sale sangvine, Oașa trebuie trăită în măsura clipelor. O Clipă poate schimba o Viață.

An de an, arhiepiscopia Alba Iuliei împreună cu obștea mănăstirii organizează numeroase tabere, pe diverse teme spirituale și culturale, potențând în mod special cunoașterea Adevărului în concordanță cu simțirea inimii.

Un loc de regăsire, un „acasă”

De ce tabere studențești?! Pentru că tinerețea este vârsta căutărilor, marcată de forța covârșitoare a definirii identității. Mulți tineri șiau căutat un sens, un sentiment de apartenență și o percepere nedistorsionată a iubirii adevărate....și l-au găsit acolo, în inima munților, la mănăstire.

De aceea, astăzi voi menționa două din șirul numeros al taberelor de vară. Doi stâlpi din Academia Munților, cum am numit noi, tinerii, acest ropot de inimi, de cugete și de conștiințe.

Tabăra internațională, aflată deja la cea de a treia ediție, s-a bucurat de un real succes în acești ani. Ea este adresată tinerilor români care locuiesc peste hotare, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Nașterea taberei internaționale s-a realizat din dorința de a oferi acestor tineri un loc de regăsire, un „acasă” care încă se mai poate trăi profund românește. Deoarece există mulți tineri în diaspora, multe suflete însetate de dorul propriei țări și de rădăcinile sale, mănăstirea Oașa a proiectat această tabără ca o alternativă la redescoperirea valorilor autentice românești, oferind șansa de reintegrare și legare de noi prietenii într-un cadru de excepție.

 

Slujbe, drumeții și conferințe

Tabăra se va desfășura în perioada 18-28 iulie, menționând faptul că pe 27 iulie va avea loc hramul principal al mănăstirii Oașa, și anume Sfântul Mucenic Pantelimon. Îmbrăcați în costume tradiționale, tinerii sunt așteptați la strană, unde vor cânta, dând răspunsuri la Sfânta Liturghie.

Ceea ce este important de menționat, sunt invitații care ne vor onora cu prezența anul acesta. Programul, pe lângă slujbe și drumeții, cuprinde o serie de conferințe cu teme specifice.

În fiecare an, cu ocazia hramului, IPS Irineu al Alba Iuliei vizitează Oașa, venind cu bucurie în mijlocul tinerilor pentru a petrece timp de suflet cu aceștia, adresândule la final un cuvânt de folos, îmbogățit de experiențe și mesaje cu tâlc.

Vara aceasta, unul dintre invitații noștri va fi Părintele Diacon Lector Sorin Adrian Mihalache, licenţiat în matematică şi teologie, având cursuri de master în psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică, iar din anul 2010 fiind doctor în Filozofie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi și doctorand al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila din București” (neuroștiințe fundamentale), cu teza „Neuroștiințele vieții spirituale”. Totodată, părintele este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Dincolo de rațiune, se află Dumnezeu

Un alt invitat drag sufletului este reprezentat de Preasfințitul Macarie Drăgoi, care din 2008, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm. De 11 ani, Presfințitul duce o muncă asiduă, încercând să topească necontenit ghețarii din sufletele conaționalilor aflați în îndepărtata Scandinavie. Acesta este coordonator, inițiator și sprijinitor de programe misionare și sociale.

Și, nu în ultimul rând, părintele Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, profesor-invitat al Universităților Paris, Florența, Hanovra și Viena. A făcut studii la București (licență), Heidelberg, Paris, Roma ( pregătirea doctoratului) și Salonic ( post-doctorat).

Astfel, Conferințele se constituie ca fiind un pilon important în desfăsurarea taberelor, având misiunea de a îmbogăți sufletele participanților, într-un cadru benefic, presărat cu activități deosebite:

Pe 20 iulie, va avea loc o drumeție pe Vârfulf Fetița și un program artistic desfășurat de Ansamblul „Icoane” împreună cu Ioan Bocsa. 21 iulie vine cu o surpriză: proiecție de film documetar, ASTRA Film( Dl. Dumitru Budrală).

22 iulie ne întâmpină cu o sinaxă, avându-i alături pe pr Iustin si pr. Pantelimon de la Mănăstirea gazdă. Pe 25 iulie, îl avem invitat pe IPS Serafim Joantă.

A doua tabără de care vom vorbi este dedicată olimpicilor și se va desfășura în perioada 8-14 iulie, fiind adresată tinerilor care au obținut rezultate deosebite la Etapa Națională a Olimpiadelor școlare.

Societatea contemporană promovează o educație deterministă, în care suntem învățați să credem doar ceea ce poate fi demonstrat, fără a ști că, dincolo de rațiune, se află Dumnezeu, Cel supra-rațional. În acest context, tabăra vine sa promoveze performanța printr-o perspectivă cu totul nouă, evidențiând faptul că adevărul poate fi descoperit în plenitudinea sa doar atunci când suntem în Adevăr.

 

Copilul-monah al Bucuriei de Cer

Participarea la taberele organizate la Mănăstirea Oașa este gratuită. Mănăstirea le oferă tinerilor cazarea și masa, iar participanții îşi asigură transportul.

Important de menţionat este că participarea la aceste tabere presupune integrarea în viața mănăstirii. Programul unei zile de tabără constă în participarea la Sfânta Liturghie, repetiții la muzică psaltică, participarea la Conferințe și Dezbateri pe teme de actualitate. Rămânem într-o răscruce, și nu răspântie a Timpului, si ni-l imaginăm pe Bătrânul Părinte Teofil Părăian mijlocul nostru, al tuturor copiilor mici și mari. Pe el, Copilul-monah al Bucuriei de Cer care a plămădit aceste tabere dospind în inimile noastre raiul, monahul ce pare că și Astăzi ne aduce aminte în ritm de simțire cu glas de toacă adâncul cuvânt al Sf. Marcu Ascetul, ce pentru noi, Azi, sunt cărămizi de zidire lăuntrică: „Credința neclintită este un turn întărit și Hristos se face toate celui ce crede!”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News