Liviu Corneliu Babeş COMEMORAT la 29 de ani de când și-a dat FOC

Liviu Corneliu Babeş COMEMORAT la 29 de ani de când și-a dat FOC

Memoria braşoveanului Liviu Corneliu Babeş, cel care în urmă cu 29 de ani şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist, este omagiată vineri.

De dimineaţă, la ora 10:30, are loc o întâlnire la "crucea" de la baza pârtiei, urmată de o slujbă de pomenire la Biserica ''Sf. Ioan Botezătorul'' din staţiune, iar la prânz, la sediul Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor Braşov-Decembrie 1989, va avea loc o întâlnire omagială dedicată eroului Liviu Corneliu Babeş.

Gestul lui Liviu Babeș a fost făcut public în presa internațională de un turist scoțian. Acesta a încercat să-l salveze pe Liviu Corneliu Babeş, după ce şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în 2 martie 1989, în semn de protest faţă de regimul comunist. Scoțianul s-a întors pentru prima dată în România după 25 de ani pentru a participa la comemorarea acestuia.

"Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Braşov, în martie 1989. Eram începător pe atunci şi stăteam la baza pârtiei şi mă uitam la ceilalţi schiori. La un moment dat, am văzut un foc şi am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcţia lui, mi-am dat jos geaca de schi şi am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ şi am reuşit să-l stingem. Încă era viu...Iniţial, am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică", a povestit scoţianul Douglas Wallance.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai povestit că, după ce s-a întors la hotel, a fost căutat de nişte miliţieni care i-au cerut să dea o declaraţie.

"Mi-au spus că bărbatul era un nebun. Atât mi-au spus despre el. Restul a fost pentru mine un coşmar. Iar cu o noapte înainte să plecăm, m-au căutat trei bărbaţi, nu ştiu cine erau, care au încercat să-mi ofere o geacă de schi, dar nu am vrut-o, tot ce îmi doream este să plec odată de acolo", a mai spus Wallance.

După ce s-a întors în Marea Britanie, a sunat la cele mai importante instituţii media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio şi le-a povestit ce s-a întâmplat în Poiana Braşov, pentru că nu a vrut ca gestul sinucigaş al braşoveanului să rămână fără ecou.