Război în Ucraina. Ziua 98. Trupele ruse controlează majoritatea orașului Severodonețk, spune oficialul ucrainean Serghei Haidai, șeful Administrației Militare a Regiunii Lugansk, dar a respins îngrijorările potrivit cărora că trupele ucrainene din zonă vor fi înconjurate. Oficialul mai spune că un atac aerian al forțelor rusești a avut loc asupra unui rezervor cu acid azotic la uzina chimică din Severodoneţk.
UPDATE 11: Datoria publică a Rusiei a atins un maxim istoric în primul trimestru al anului 2022, a informat Banca Centrală a Rusiei, potrivit Agenției Naționale de Presă.
„Chiar înainte de declanşarea crizei (generată de sancţiunile impuse pentru războiul declanşat în Ucraina), piaţa creditelor personale a atins cel mai înalt nivel de îndatorare a populaţiei la nivel macro de la începutul consemnăriilor, adică 10,6% din venitul disponibil al populaţiei, faţă de 10,2% în aceeaşi perioadă a anului 2021. (...)
În martie şi aprilie s-a înregistrat o creştere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu a fost înregistrată următoarea plată, de la 5,3% la 7,5%, indicând o potenţială creştere a creditelor neperformante în viitor”, se arată în raportul Băncii Centrale din Rusia.
Zelenski nu va sacrifica zeci de mii de oameni pentru a elibera teritorii
UPDATE 10: Volodimir Zelenski a declarat că ocuparea teritoriilor de către Forțele Armate ale Ucrainei nu ar trebui să conducă la moartea oamenilor.
„Este dificil pentru noi în est, deoarece nu există o cantitate suficientă de armament adecvat. Acolo se concentrează un număr mare de echipamente, formațiuni armate, batalioane atât ale Federației Ruse, cât și ale trădătorilor care sunt colaboratori din așa-numita „L/DPR”. Ei au concentrat o mulțime de forțe pentru a îndeplini unul sau altul dintre planurile Federației Ruse. Am auzit multe despre planurile Federației Ruse legate de simboluri și date... Nu ne pasă ce planuri are Federația Rusă... Planurile noastre sunt clare - vom dezobișnui toate acestea”, a declarat președintele ucrainean.
În același timp, șeful statului a subliniat că principala circumstanță în chestiunea dezocupării teritoriilor Ucrainei va fi păstrarea oamenilor în viață.
„Noi ne atașăm de oameni. Dacă anumiți pași ai operațiunii noastre din anumite regiuni sunt asociați cu zeci de mii de morți ai noștri, atunci vom aștepta armele potrivite pentru a ne salva oamenii cât mai mult posibil. Ei sunt cei care ocupă teritoriile. În primul rând, trebuie să ne gândim cât mai mult posibil la poporul nostru care este capabil să riposteze la toate planurile Federației Ruse”, a spus președintele ucrainean.
Anterior, oficialii ruși au anunțat că armata rusă și-a propus să ajungă la granița regiunilor Donețk și Luhansk până la sfârșitul lunii iunie 2022.
Podurile de peste Inhuleț, aruncate în aer de ruși
UPDATE 9: Luptele continuă în sudul Ucrainei. Forțele armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în unele zone, dar ocupanții au încercat să reziste și au aruncat în aer poduri peste râul Inhuleț în apropiere de Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka, regiunea Herson.
„Forțele speciale rusești au aruncat în aer podurile peste râul Inhuleț din zona Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka. Continuând să acopere abordările către pozițiile lor cu foc de artilerie și mortiere, inamicul bombardează localitățile populate cu muniție cu dispersie de la lansatoarele multiple de rachete Tornado-S și artileria cu rază lungă de acțiune Pion 203 mm”, a transmis Comandamentul Operațional „Sud”.
Acesta este și modul în care a fost atacat recent orașul Mikolaiv.
„Obuzele au explodat în curtea blocurilor de locuințe, au distrus anexe, garaje, au avariat linia electrică. Multe case aveau ferestrele sparte. Mai multe obuze au explodat în grădinile gospodăriilor private. Nu există victime”, a informat armata ucraineană.
Comandamentul Operațional „Sud” a precizat că luptele continuă pe linia de contact, iar inamicul caută modalități de a zădărnici contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. Rușii folosesc în mod activ artileria autopropulsată Pion. Astfel de arme lovesc la o distanță mare, dar cu o precizie scăzută. În acest fel, ocupanții pot ataca orașul, vizând periferiile.
UPDATE 8: Construcții defensive îndepărtate din centrul Odessa. Demontarea se efectuează pentru a schimba formatul de apărare a orașului, precum și pentru a restabili infrastructura, astfel încât Odesa să se poată dezvolta în condiții de război și să umple bugetul Ucrainei, a declarat primarul Gennadi Trukhanov.
UPDATE 7: Următoarele săptămâni ale războiului din Ucraina vor fi decisive, a spus generalul american Mark Milley.
Bătălia pentru Donbas ar trebui să decidă modul în care se va încheia faza activă a conflictului armat: o victorie sigură a uneia dintre părți sau o tranziție la o confruntare pozițională.
Ultimele informații privind situația din Mariupol
UPDATE 6: În Mariupol sunt atât de mulți morți încât oamenii trebuie să sape tranșee pentru ei, relatează jurnalistul Denis Kazanski. Iată cum arată o secțiune a cimitirului din orașul-port ocupat de ruși!
Aici, oamenii supraviețuiesc fără electricitate, apă sau alimente. Localnicii stau la cozi pentru a primi mâncare, își încarcă telefoanele pe stradă și chiar dau la schimb haine pentru produse alimentare.
UPDATE 5: Liderul cecen Ramzan Kadîrov se plânge că televiziunea de stat rusă nu confirmă afirmația sa potrivit căreia Severodonețk a fost deja ocupat complet de forțele sale.
În realitate, doar anumite părți ale acestuia se află sub control rusesc, relatează agenția de presă Nexta.
Rușii, împiedicați să avanseze în Zaporojie
UPDATE 4: Forțele ucrainene au înregistrat progrese în regiunile Herson și Harkov și țin pe loc forțele rusești în Zaporojie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Apărătorii noștri dau dovadă de un curaj extrem de mare, în ciuda faptului că Rusia are un avantaj substanțial în materie de forță și armament. Vrem ca tot poporul nostru să fie eliberat, dar acest lucru trebuie făcut cu prudență”, a spus președintele ucrainean.
Volodimir Zelenski a lăudat noul pachet de sancțiuni aprobat de Consiliul European, care va reduce importurile de petrol rusesc, precum și suspendarea canalelor de propagandă rusească și eliminarea Sberbank din SWIFT, sistemul internațional de mesagerie bancară.
„Sunt recunoscător tuturor pentru că s-a ajuns la acest acord. Acesta va lăsa Rusia la periferia economiei mondiale. Rusia nu va putea să se adapteze și acest lucru înseamnă că va fi învinsă”, a spus Volodimir Zelenski.
Ucraina pierde până la 100 de soldați în fiecare zi
UPDATE 3: Ucraina pierde între 60 și 100 de soldați în fiecare zi, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu difuzat marți de Newsmax.
„Situația din estul Ucrainei este foarte dificilă. Pierdem între 60 și 100 de soldați în fiecare zi și avem aproximativ 500 de răniți în luptă”, a declarat Volodimir Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a reiterat că transporturile de cereale sunt blocate de Rusia în Marea Neagră.
„În prezent, 22,5 milioane de tone de cereale sunt blocate de Rusia. Pentru a debloca acest teritoriu cu ieșire la mare, cu ieșire la apă, cu ieșire la poporul nostru, trebuie să luptăm și trebuie să avem arme cu rază de acțiune efectivă de până la 120-140 de kilometri”, a spus președintele Ucrainei.
Anterior, marți, președintele Joe Biden a anunțat un nou pachet de sisteme de rachete care va fi trimis Ucrainei. Oficiali de rang înalt ai administrației au declarat că sistemele vor avea capacitatea de a lansa rachete până la 80 de kilometri, mult mai puțin decât armamentul cu rază lungă de acțiune cerut de Volodimir Zelenski, dar mult mai mare decât tot ceea ce a fost trimis Ucrainei până în prezent.
În interviul acordat sursei citate, Zelenski a fost categoric: rachetele vor fi folosite în Ucraina, nu pe teritoriul rusesc.
„Știu că unii dintre oamenii din Statele Unite spun, sau oameni de la Casa Albă care spun asta, că s-ar putea să le folosim pentru a ataca Rusia. Uite, nu plănuim să atacăm Rusia. Nu suntem interesați de Federația Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor. Noi avem războiul pe teritoriul nostru. Ei au venit în țara noastră. Vrem să ne deblocăm orașele. În acest scop, avem nevoie de muniție care poate ajunge până la 100 de kilometri”, a spus Zelenski.
Rusia face exerciții cu rachete balistice
UPDATE 2: Forțele nucleare rusești organizează exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova, relatează agenția de presă Reuters, citând agenția de știri Interfax, care la rândul ei citează Ministerul rus al Apărării.
Aproximativ 1.000 de militari se antrenează în manevre intense folosind peste 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars, a informat instituția guvernamentală.
Raportul a fost prezentat la scurt timp după ce Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite Ucrainei un pachet de asistență de securitate în valoare de 700 de milioane de dolari, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune.
Joe Biden va trimite Ucrainei rachete cu rază medie de acțiune
UPDATE 1: Câteva detalii suplimentare despre pachetul de ajutor militar anunțat de președintele Joe Biden: sistemele de rachete de artilerie cu rază medie de acțiune și mare mobilitate fac parte dintr-un pachet de 700 de milioane de dolari de asistență de securitate pentru Ucraina din partea SUA, care va include elicoptere, sisteme de arme antitanc Javelin, vehicule tactice și altele.
Joe Biden a declarat că sistemele avansate de rachete și muniții vor permite Ucrainei să „lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă”. SUA încearcă să găsească un echilibru pentru a ajuta Ucraina fără a risca să escaladeze și mai mult războiul.
Oficiali de rang înalt ai administrației americane au declarat că Ucraina a oferit asigurări că rachetele nu vor fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei: „Aceste sisteme vor fi folosite de ucraineni pentru a respinge avansurile rusești pe teritoriul ucrainean, dar nu vor fi folosite asupra unor ținte de pe teritoriul rusesc”.
Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pe care îl va trimite SUA, de asemenea, Ucrainei este un lansator mobil de rachete care poate lovi ținte de la 40 până la peste 300 de mile distanță, în funcție de tipul de rachetă cu care este echipat. Rachetele pe care administrația a decis să le trimită se află la capătul mai scurt, ajungând până la 48 de mile, au declarat oficialii.
Împreună cu HIMARS, SUA vor trimite „muniții care le vor permite ucrainenilor să lovească mai precis ținte pe câmpul de luptă de la o distanță mai mare”, potrivit unuia dintre oficiali.
Într-un editorial din NYT, Joe Biden a abordat preocupările la nivel mondial cu privire la conflictul care ar putea declanșa un război nuclear. În prezent, SUA nu văd „niciun indiciu că Rusia ar avea intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina”, a scris Joe Biden, deși a subliniat că „retorica ocazională a Moscovei de a agita sabia nucleară este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă”.
„Permiteți-mi să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict, la orice scară, ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar atrage consecințe grave”, a mai spus Joe Biden.
Știre inițială: Război în Ucraina. Ziua 98. Şeful Administrației Militare a Regiunii Lugansk a a anunțat că un atac aerian al forțelor ruse a vizat un rezervor de acid azotic de la uzina chimică din oraşul Sieverodoneţk.
Noi comunicăm în permanență. Există o oportunitate de manevră, așa că armata ține acum cu calm apărarea în pozițiile pe care le ocupă în prezent. Orașul are în această etapă 90% din toate casele avariate. Dintre acestea, 60% sunt aproape imposibil de restaurat. Și toată infrastructura critică este complet distrusă.
Severodonețk este cel mai fierbinte loc din Ucraina
Roman Vlasenk, șeful districtului de stat Severodonețk, din regiunea Luhansk, spune că orașul este „cel mai fierbinte loc din Ucraina în acest moment”. Potrivit lui Vlasenk, Rusia „a aruncat totul” în Severodonețk. Întârzierile ajutorului militar din Europa și SUA, cum ar fi armele antitanc, reprezintă o problemă deosebită, adaugă el, iar evacuarea civililor și livrarea ajutorului umanitar sunt imposibile, relatează BBC.
Agenţia de presă rusă TASS a relatat că un container a fost aruncat în aer, iar uzina este încă controlată de unităţile armate ale regimului ucrainean. Uzina este una dintre cele mai mari din Ucraina, iar înainte de război avea aproximativ 7.000 de angajaţi, mai scrie agenţia.
Locuitorii din oraşul de pe linia frontului, Sieverodoneţk, din Republica Populară Lugansk, au fost avertizaţi să nu părăsească adăposturile antiaeriene şi au fost îndemnaţi să pregătească măşti pentru a se proteja împotriva vaporilor toxici.
Oraşul-cheie Sieverodoneţk a fost supus unor atacuri inense cu scopul de a fi cucerit în totalitate. Intenția Rusiei, potrivit lui Hayday, a fost să încercuiască toți soldații ucraineni. Dacă forțele ruse preiau controlul asupra Severodonețk, Lysychansk, un oraș din apropiere, va fi singura regiune urbană mare din Lugansk care rămâne sub controlul Ucrainei.
Canada a anunţat sancţiuni împotriva Alinei Kabaeva
Fosta gimnastă şi presupusa iubită a preşedintelui rus Vladimir Putin, precum şi a altor oficiali şi instituţii din Rusia pe fondul războiului declanşat de Moscova în Ucraina, au fost sancționați de Canada. Ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly, a anunţat, marţi, sancţiunile în cadrul unei conferinţe de presă la Ottawa.
Vizăm bănci, oligarhi apropiaţi regimului lui Putin, precum şi pe, nu ştiu cum să o numesc, partenera lui, Alina Kabaeva, care ar avea o idilă de aproape 20 de ani cu liderul rus.
Noua rundă de sancţiuni a Canadei o include pe Kabaeva, precum şi Banca Agricolă Rusă, Investtradebank şi două companii de administrare de fonduri. Celor vizaţi li se vor îngheţa bunurile şi li se va interzice intrarea în Canada. Presa internaţională a relatat în repetate rânduri că Putin şi Kabaeva ar avea o relaţie, deşi preşedintele rus a negat afirmaţiile încă din 2008, când s-a scris prima dată despre relaţia celor doi.
Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va fi aprobat în următoarele două zile
Președintele Consiliului European, Charles Michel a declarat că procesul de autorizare a celui de-al șaselea set de sancțiuni împotriva Rusiei se va încheia miercuri sau joi, la o conferință de presă care urmează reuniunii UE de la Bruxelles.
El a spus că proiectul de lege a fost depus și procesul de aprobare va începe a doua zi, iar textul va fi trimis în această dimineață spre aprobare fie mâine seară, fie a doua zi, deoarece va dura doar câteva ore.
Parlamentul ucrainean cere expulzarea Rusiei din UNESCO
Rada Supremă solicită Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) să ia în considerare retragerea Rusiei de statutul de membru UNESCO cât mai curând posibil.
Olena Shulyak, vicepreședintele fracțiunii parlamentare a declarat că Rusia continuă să tragă asupra Ucrainei, distrugând repere istorice în majoritatea regiunilor țării. Peste 250 de monumente culturale au fost avariate sau distruse, conform celor mai recente date. Biserici, muzee, monumente, parcuri, centre culturale, teatre, biblioteci și structuri istorice sunt printre ele, iar Rusia ar trebui să-și piardă calitatea de membru UNESCO.