Litoralul românesc, un pericol pentru turiști. Riscurile la care se expun, detaliate de experți
- Iulia Moraru
- 11 iulie 2024, 10:30
România. Litoralul românesc a devenit un real pericol pentru turiștii care merg acolo să se relaxeze, în special în urma efectuării lucrărilor de reamenajare și lărgire a plajelor din anii trecuți.
Specialiștii în marină și inginerii de mediu avertizează că au fost identificate gropi adânci de câțiva metri, care au modificat drastic circulația curentului în apele mării, făcându-i tot mai frecvenți.
Litoralul românesc, un risc pentru turiști
Aceste tipuri de gropi sunt prezente în aproape toate stațiunile de pe litoralul românesc, cum ar fi în Mamaia, unde au o adâncime de aproximativ trei metri, și în Eforie, unde pot ajunge până la șapte metri adâncime.
Problema este că odată modificat relieful subacvatic, va dura zeci de ani până când acesta își va reveni la normal.
„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal”, a declarat Răzvan Mateescu, expert marin INCDM.
Conform datelor colectate până în prezent, zonele considerate cele mai periculoase de pe litoralul românesc se află în nordul stațiunii Mamaia, în Constanța și în partea de sud a litoralului.
De obicei, salvamarii amplasează balize acolo unde adâncimea apei depășește 1 metru și jumătate și sfătuiesc vizitatorii să nu treacă de ele.
Turist găsit înecat într-o astfel de groapă
În stațiunea Neptun, un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat în mare și a fost tars de curenți. Scafandrii l-au găsit după 12 ore de căutări într-o groapă de nisip adâncă de trei metri.
Se pare că băiatul înecat pe litoralul românesc nici nu știa să înoate, iar marea era destul de agitată, motiv pentru care steagul roșu era ancorat.
„Marea este agitată și este steag roșu, este interzis să intri în apă, vizibilitatea foarte scăzută având în vedere că avem și hulă de fund aici. Se fac și lucrări pentru dragarea nisipului și s-au format foarte multe gropi. Am fost nevoiți să luăm fiecare groapă în parte”, a menționat Marian Ciulei, ISU Dobrogea.
Litoralul românesc, cu gropi de patru-cinci metri adâncime
De asemenea, salvamarii de pe litoralul românesc atrag atenția că peste tot sunt gropi de patru sau cinci metri adâncime, iar turiștii care se afundă în mare riscă să fie trași în ele de curenți.
Sfatul scafandrilor e ca atunci când o persoană e trasă de curent, să nu se opună valurilor și să încerce să stea calmă și cât mai mult la suprafață, potrivit știrileprotv.ro.