Furtuna din ultimele zile de pe litoral a înghiţit zone întregi de plajă, cele mai multe pagube fiind înregistrate la Costineşti, Eforie şi Mamaia. Întinderile de nisip s-au îngustat vizibil, mai ales în porţiunile în care plaja este amplasată între faleză şi mare.
În nordul staţiunii Costineşti, turiştii stau la soare pe stânci, nu-şi pot pune cearşafurile pe nisip. Deşi furtuna s-a mai potolit, valurile, încă furioase, invadează plaja, se izbesc de stânci, distrug terasele, mătură tot ce le iese în cale şi se retrag apoi, lăsând în urmă pietriş şi scoici. "Nu putem sta pe plajă, vin valurile mari peste noi şi nici în apă nu avem voie să intrăm. De trei zile nu am făcut baie în mare. Un băiat de 16 ani s-a înecat", spun nişte tineri din Galaţi. Salvamarii stau cu ochii în patru. "Curenţii încă persistă, sunt periculoşi. Am arborat steagul roşu pentru a interzice scăldatul în mare, dar, în ciuda avertismentelor, noastre, turiştii nu ne ascultă", spune salvamarul Cătălin Gheorghiu. Îi este milă de turiştii din sectorul lui. "S-a micşorat plaja şi vă daţi seama că nu le vine prea uşor să aştepte de 3-4 zile să se retragă apa".
Iar autorităţilor, de ce le-a fost frică nu au scăpat. Furtuna a răscolit şi fundul mării, aducând la mal algele care au început să invadeze plaja. Cantităţile de ierburi marine sunt încă mici, însă localnicii ştiu că după furtună năvăleşte "mareea verde". Aceeaşi situaţie este şi pe cordonul îngust de plajă dintre Eforie Sud şi Eforie Nord, unde valurile ajung până la temelia teraselor şi a hotelurilor din zonă. Aceeaşi situaţie este şi spre capătul dinspre Agigea al staţiunii Eforie Nord. Aici nu mai există plajă. Au rămas doar nişte stânci amplasate provizoriu de autorităţi după ce, în ultimii ani, valurile mării au înghiţit nisipul şi s-au oprit în faleza înaltă, prăbuşită pe alocuri din cauza erodării. Specialiştii recunosc că fenomenul eroziunii costiere este deja îngrijorător. Un proiect european în valoare de 150 milioane de euro, privind reabilitarea plajelor din Mamaia, Constanţa şi Eforie, este în derulare. "Organizăm deja licitaţii pentru reabilitarea şi consolidarea ţărmului pentru cele trei zone, termenul de finalizare fiind 2015", precizează purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, Cătălin Anton. Vor fi reabilitate apoi, până în 2020, plajele şi falezele din Costineşti, 2 Mai şi Vama Veche. Marea aducea la Costineşti algele luate de furtună
Costineşti Nord a rămas fără plajă
Plajă cu alge la Costineşti
Din plaja de la Eforie Nord au rămas doar pietrele deasupra apei
Plaja din Costineşti, înghiţită de mare
Plaja din Eforie Nord, vizibil micşorată
FOTO: FERI PREDESCU