Lipsurile din sănătate omoară 60.000 de români pe an

Lipsurile din sănătate omoară 60.000 de români pe an

Un raport întocmit de experţi în sănătate arată că, din cauza disfuncţiilor sistemului sanitar, zeci de mii de români mor cu zile.

Sistemul sanitar românesc se numără printre cele mai neperformante la nivel global, după cum arată un raport întocmit de mai mulţi experţi în sănătate pentru preşedintele României. Astfel, România ocupă locul 99 la nivel mondial, după ţări ca Slovacia (62), Ungaria (66), Turcia (70) şi Estonia (77). Din cauza lipsei de performanţă a sistemului, peste 60.000 de români mor în fiecare an. Principalele motive pentru care am ajuns în această situaţie ţin de corupţia şi dezorganizarea din sistemul sanitar.

Nu există un management performant al spitalelor, o politică strictă a medicamentului, iar numărul de medici este în continuă scădere, din cauza fenomenului migraţiei către alte ţări din UE. Potrivit datelor OMS, 40% dintre medicii români lucrează în spitale din alte ţări europene.

Copii cu şanse mici la viaţă şi femei învinse de cancer Datele din raport arată că un copil născut în România anul trecut avea de şase ori mai puţine şanse de a trăi decât unul din Suedia şi de trei ori mai puţine decât unul din Ungaria. O altă parte sensibilă a populaţiei, femeile, au cea mai mare rată a decesului prin cancerul de col uterin, riscul fiind de zece ori mai mare în România decât în Franţa şi de patru ori mai mare decât în Slovacia ori Cehia. Acelaşi raport arată că o treime din decesele la femei şi aproape jumătate din decesele la bărbaţi puteau fi evitate. Specialiştii susţin că în fiecare an, în România, mor peste 60.000 de oameni din cauza disfuncţiilor sistemului sanitar, ceea ce înseamnă echivalentul în populaţie al unui oraş precum Giurgiu sau Slobozia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Raportul nu se bazează atât pe statisticile din România, cât pe cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii“, a precizat Cristian Vlădescu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România.

Şpăgi de 300 de milioane de euro pe an

Pentru că nu se pune deloc accentul pe politicile de prevenţie, România înregistrează în continuare una dintre cele mai mari rate de spitalizare din UE. „Spitalele reprezintă una din «ariile» principale asupra căreia trebuie să intervenim“, a mai spus Cristian Vlădescu. Sectorul spitalicesc din România consumă peste 50% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Una dintre principalele observaţii din raport este că o mare parte din capacitatea spitalelor este dedicată unor proceduri, care ar trebui furnizate în cadrul ambulatoriilor. „Oamenii nu pot aprecia performanţa relativ scăzută a sistemului lor spitalicesc“, consideră experţii. Aceştia subliniază şi că practica şpăgilor limitează şi îngreunează accesul la serviciile din spitale. Nivelul şpăgilor se situa la peste 300 de milioane de euro în 2004.

În ceea ce priveşte politica medicamentului, comparativ cu celelalte ţări membre UE, România cheltuieşte unul dintre cele mai mari procente din bugetul sanitar pentru medicamente. „În lipsa unor reglementări specifice, marketingul industriei farmaceutice reuşeşte să promoveze utilizarea unor produse extrem de scumpe“, consideră experţii.

SOLUŢII

Medicamente ieftine, spitale supravegheate Pentru a rezolva criza din sistemul de sănătate, experţii propun înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Calitate în Sănătate. „Până acum nu a interesat pe nimeni calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor“, a declarat preşedintele Comisiei. O altă soluţie propusă de membrii Comisiei prezidenţiale se referă la încurajarea consumului de medicamente generice, care ar aduce economii importante la buget. În România, consumul de medicamente a crescut de la 300 de milioane de dolari în 1998 la 2 miliarde de euro în 2007.