Federația Rusă este o națiune grav afectată pe plan demografic. Țara a pierdut cinci milioane de locuitori din 1991. Rata fertilității era în 2019 de 1,5 copii per femeie, una din cele mai scăzute din lume.

Această criză demografică „este o amenințare pentru viitorul țării și o provocare istorică”, a recunoscut, în ianuarie 2020, Vladimir Putin. Repopularea Rusiei a fost un deziderat al lui Putin, numai că rușii, confruntați cu scăderea nivelului de trai și lipsa unui viitor stabil, nu s-au înghesuit să asculte de ordinele Kremlinului.

Natalității slabe i s-a adăugat, anul trecut, un alt necaz. Cu o criză economică călărită de Covid-19, un puhoi de forță de muncă, majoritatea veniți din fostele republici sovietice din Asia centrală, s-au întors acasă, lăsând o gaură de cinci milioane de persoane, potrivit site-ului rus RBC.

Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, numărul lucrătorilor migranți din oraș a scăzut cu 40% în 2020. În perioadele normale, între 9 și 11 milioane de migranți lucrează în Rusia, potrivit Moscow Times.

Or, aceștia din urmă au fost primii loviți de pandemie: potrivit unui sondaj, trei sferturi dintre aceștia și-au pierdut locurile de muncă sau salariile în timpul măsurilor restrictive din primăvară, față de 48% pentru lucrătorii ruși, scrie Korii/Slate.

Gol de aer la Moscova

În unele sectoare, cum ar fi construcțiile, locuințele și serviciile, există deja o penurie de brațe de muncă. Numărul posturilor vacante pentru curieri și șoferi de taxi din Moscova a crescut cu aproape 85%, relatează RBC.

În crizele economice anterioare, orașul a reușit să facă față acestei probleme datorită contribuției locuitorilor din alte regiuni, dar, potrivit lui Vladimir Volokh, membru al Consiliului de experți pe probleme de migrație din oraș, „ aceștia din urmă nu se mai înghesuie să curețe străzile”.

În serviciile de concierge, salariile se învârt în jurul sumelor de 35.000-45.000 de ruble (330-450 de euro), bani pe care în general doar migranții îi accceptă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE