Lipsesc cinci milioane de brațe de muncă. Bombă economică pentru Putin

Lipsesc cinci milioane de brațe de muncă. Bombă economică pentru Putin

În unele sectoare, cum ar fi construcțiile, locuințele și serviciile, există deja o penurie acută de angajați. Lucrătorii migranți din fostele republici sovietice fug din Rusia.

Federația Rusă este o națiune grav afectată pe plan demografic. Țara a pierdut cinci milioane de locuitori din 1991. Rata fertilității era în 2019 de 1,5 copii per femeie, una din cele mai scăzute din lume.

Această criză demografică „este o amenințare pentru viitorul țării și o provocare istorică”, a recunoscut, în ianuarie 2020, Vladimir Putin. Repopularea Rusiei a fost un deziderat al lui Putin, numai că rușii, confruntați cu scăderea nivelului de trai și lipsa unui viitor stabil, nu s-au înghesuit să asculte de ordinele Kremlinului.

Natalității slabe i s-a adăugat, anul trecut, un alt necaz. Cu o criză economică călărită de Covid-19, un puhoi de forță de muncă, majoritatea veniți din fostele republici sovietice din Asia centrală, s-au întors acasă, lăsând o gaură de cinci milioane de persoane, potrivit site-ului rus RBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, numărul lucrătorilor migranți din oraș a scăzut cu 40% în 2020. În perioadele normale, între 9 și 11 milioane de migranți lucrează în Rusia, potrivit Moscow Times.

Or, aceștia din urmă au fost primii loviți de pandemie: potrivit unui sondaj, trei sferturi dintre aceștia și-au pierdut locurile de muncă sau salariile în timpul măsurilor restrictive din primăvară, față de 48% pentru lucrătorii ruși, scrie Korii/Slate.

Gol de aer la Moscova

În unele sectoare, cum ar fi construcțiile, locuințele și serviciile, există deja o penurie de brațe de muncă. Numărul posturilor vacante pentru curieri și șoferi de taxi din Moscova a crescut cu aproape 85%, relatează RBC.

În crizele economice anterioare, orașul a reușit să facă față acestei probleme datorită contribuției locuitorilor din alte regiuni, dar, potrivit lui Vladimir Volokh, membru al Consiliului de experți pe probleme de migrație din oraș, „ aceștia din urmă nu se mai înghesuie să curețe străzile”.

În serviciile de concierge, salariile se învârt în jurul sumelor de 35.000-45.000 de ruble (330-450 de euro), bani pe care în general doar migranții îi accceptă.