Lipsa forței de muncă în Marea Britanie: Guvernul lui Johnson detașează militari care să asigure livrarea produselor cerute spre aprovizionare

Lipsa forței de muncă în Marea Britanie: Guvernul lui Johnson detașează militari care să asigure livrarea produselor cerute spre aprovizionare

Marea Britanie detașează începând de luni, 3 octombrie, forțe militare pentru a asigura livrarea de combustibil către benzinării, după ce forța de muncă a fost semnificativ afectată atât de pandemie, cât și de Brexit. Autoritățile nu au găsit suficienți șoferi care să asigure livrările afectate și în ceea ce privește produsele de pe rafturile supermarketurilor. Guvernanții ar putea să acorde mii de vize temporare străinilor pentru a asigura o bună funcționare a lanțurilor de aprovizionare.

Cozi lungi de șoferi așteaptă în benzinării pentru a se aproviziona, din cauza lipsei combustibilului pentru care nu se găsesc suficienți șoferi. Uneori, între șoferi s-au iscat altercații din cauza lipsei șoferilor de camioane. Astfel, Marea Britanie a decis detașarea a aproximativ 200 de militari pentru a asigura livrarea combustibilului către benzinării. O astfel de situație în teritoriu este una excepțională, potrivit presei străine, forța de muncă fiind vizibil afectată de pandemie și de Brexit.

Marea Britanie, dispusă să acorde mii de vize de muncă pentru a-și asigura buna funcționare a aprovizionării

„Circa 200 de militari, dintre care 100 de şoferi, vor fi detaşaţi de luni pentru a oferi sprijin temporar în cadrul acţiunii guvernului de a reduce presiunea asupra benzinăriilor şi de a rezolva lipsa şoferilor de camioane”, au transmis autoritățile printr-un comunicat. Militarii continuă pregătirea în acest scop.

Până la 300 de șoferi de camioane vor primi autorizație pentru camioane cisternă ca să lucreze în Marea Britanie până la sfârșitul lunii martie 2022. Guvernanții vor să acorde mii de vize temporare de muncă pentru a asigura buna funcționare a lanțului de aprovizionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt efect al Brexit-ului: Cererea de combustibil întâmpină dificultăți pe piață

Potrivit Guvernului britanic, „cererea de combustibili s-a stabilizat în cursul săptămânii”, deşi „unele zone din ţară întâmpină în continuare dificultăţi".

Executivul continuă să reitereze că Marea Britanie nu duce lipsă de combustibili şi că sărăcia a fost declanşată de cererea excepţională cauzată de cumpărăturile consumatorilor îngrijoraţi de lipsuri, aşa cum a fost în cazul hârtiei igienice sau al anumitor produse alimentare la începutul pandemiei de COVID-19, potrivit agerpres.

Boris Johnson a recunoscut, totuşi, că Brexitul reprezintă un „factor” suplimentar care cauzează această situație.

Cum se face accesul în Marea Britanie după Brexit

Până acum, pentru intrarea în regat era suficientă doar cartea de identitate.

Autoritățile au stabilit însă trei excepții de la regulă. Este vorba despre cazurile în care călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier, este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit sau deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa.

Dacă sejururile depășesc șase luni, în funcţie de motivul călătoriei, călătorii sunt obligaţi să ceară o viză autorităţilor britanice. Pe site-ul Guvernului britanic a fost postat un formular care permite verificarea acestei obligaţii unei călătorii.

Aceste reglementări vor fi modificate în anii următori, prin implementarea unui sistem de autorizare electronică a călătoriei, până la sfârşitul lui 2024.